Cene hrane nezaustavljivo rastu – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Cene hrane nezaustavljivo rastu

Cene hrane na svetskim tržištima porasle su drugi mesec uzastopno, dostigavši najviši nivo za poslednjih 10 godina, što je podstaknuto poskupljenjem žitarica i biljnih ulja, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO).

FAO indeks cena hrane, koji prati cene korpe osnovnih prehrambenih proizvoda, porastao je u septembru za 1,2 odsto u odnosu na revidiranu vrednost u avgustu, na prosečnih 130 bodova, što je njegova najveća vrednost od septembra 2011. godine, a u odnosu na prošlogodišnji septembar veća je za trećinu, navodi Rojters.

U septembru su najviše poskupele žitarice – za dva odsto u odnosu na avgust, što se odrazilo na poskupljenje pšenice od skoro četiri odsto zbog ograničavanja izvoznih kapaciteta u uslovima povećane potražnje.

“Među glavnim žitaricama pšenica će biti u fokusu narednih sedmica jer će nagli rast cena testirati potražnju”, ocenio je u saopštenju visoki zvaničnik FAO Aboreza Abasian.

Biljna ulja poskupela su za 1,7 odsto u odnosu na avgust, što je posledica skoka cene palminog ulja pod uticajem snažne potražnje uvoznika i zabrinutosti koju izaziva nestašica radne snage u Maleziji, vodećem proizvođaču palmnog ulja.

U odnosu na prošlogodišnji septembar cene biljnih ulja više su oko 60 odsto.

Svetske cene pirinča su takođe ojačale, dok su kotacije kukuruza povećane za umerenih 0,3 odsto na mesečnom nivou zbog poboljšanih izgleda globalnog roda i početka žetve u SAD i Ukrajini.

Mesečni rast međunarodnih cena zabeležili su i svi mlečni proizvodi, ukupno za 1,5 posto u odnosu na avgust, a cena šećera je u septembru napredovala za 0,5 odsto na mesečnom nivou i za 53,5 procenata u odnosu na godinu dana ranije.

Što se tiče kotacija mesa na međunarodnom tržištu, one su u septembru ostale praktično na istom nivou kao u avgustu, a na godišnjem nivou su bile više za 26,3 posto.

Izvor: Agencije

Tags
Back to top button