Luj Viton više nije najvrednija kompanija u Evropi – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Luj Viton više nije najvrednija kompanija u Evropi

Danski farmaceutski div Novo Nordisk skinuo je s trona francuski luksuzni konglomerat LVMH i tako postao najvrednija kompanija u Evropi. Deonice su porasle nakon što je prodaja popularnog leka postala dostupna u Velikoj Britaniji, piše Bi-Bi-Si.

Ukupna tržišna vrednost kompanije je 428 milijardi dolara (oko 397 milijardi evra). Podsetimo, lek za dijabetes pomenute danske kompanije, Vegovi, napravio je revoluciju na tržištu i u potpunosti promenio ekonomiju zemlje.

Pored pomenutog leka, tu je i Ozempik, koji se koristi za dijabetes tip 2. Međutim, odnedavno je počeo da se koristi i za gubitak telesne težine.

Tehnički, Vegovi i Ozempik su isti lekovi, koji se prodaju po različitim nazivima – razlika je samo u količini aktivnog sastojka semaglutida.

Oba leka su osvojila Holivud i širu javnost, otkako su regulatorna tela počela da ih odobravaju, zbog čega neretko dolazi i do nestašica, a tako je bilo i u Hrvatskoj javlja telegram.hr.
Stoga, mnogi kojima zaista treba, ostaju bez svoje doze.
Upozorenje na opasnost

Stručnjaci upozoravaju da Vegovi i Ozempik, uprkos tome što nose epitet “čarobnog” leka, nisu brzo rešenje, niti zamena za zdravu prehranu i vežbanje. Naime, u istraživanjima su se korisnici neretko vratili na svoju staru težinu nakon što su prestali da uzimaju neki od lekova.

Izvor:Telegraf Biznis

Tags
Back to top button