Evo koje promene možete da očekujete na tržištu nekretnina – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo koje promene možete da očekujete na tržištu nekretnina

Iako je prošlo nešto više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, već je osetan njegov uticaj na tržište nekretnina.

Cene nekretnina su, za sada u manjoj meri, zabeležile pad, ali u pojedinim oblastima je zabeležen čak i rast.

U želji da ispita u kojoj su meri pojava koronavirusa i uvođenje vanrednog stanja u Srbiji uticali na tržište nekretnina, portal 4zida je kreirao ankete namenjene svim subjektima na ovom polju. Ankete su rađene u periodu od 21. marta do 1. aprila, a u ispitivanju je učestvovalo 405 posetilaca portala koji traže nekretninu (od toga 83 odsto kupuju, a ostali iznajmljuju), zatim 261 vlasnik nekretnine (od čega 62 odsto njih prodaje, 23 odsto izdaje, a 15odsto i prodaju i izdaju), 170 agencija za nekretnine i 27 investitora.

Od ukupnog broja posetilaca sajta koji kupuju nekretninu, najveći procenat njih (57%) traži nekretninu u Beogradu. Na pitanje koji tip nekretnina traže, posetioci su mogli da daju više odgovora – skoro 90% ispitanika traži stanove, dok je 26% zainteresovano za kuće. Kupci su u najvećoj meri (preko 60%) odgovarali da podjednako gledaju i starogradnju i novogradnju. Isključivo za novogradnju zainteresovano je 11% ispitanih posetilaca koji kupuju nekretninu.

Pre uvođenja vanrednog stanja tržište je bilo živo. Najviše kupaca je izjavilo da je bilo aktivno u procesu traženja nekretnine, da je često gledalo oglase (32%) i obilazilo nekretnine (24%). Takođe, najveći broj vlasnika nekretnina, njih 70%, reklo je da je često imalo interesente ili je bilo blizu transakcije, a 15% da je imalo potencijalnog (za)kupca, ali ih je epidemija sprečila u finalizaciji.

Malo više od petine kupaca izjavilo je da je kompletno odustalo od potrage. Ono što je ohrabrujuće je da je najveći procenat njih (53%) izjavilo da i dalje gleda oglase, ali da ne zove prodavce i ne obilazi nekretnine.

Na pitanje u kojoj su fazi sada vlasnici koji prodaju svoju nekretninu, najveći procenat njih (30%) izjavilo je da prima pozive, ali ne prima zainteresovane osobe u obilazak. S druge strane, skoro trećina ispitanika (28%) reklo je da je spremno da vodi potencijalne kupce u obilazak nekretnine, ali samo uz mere predostrožnosti tj. zaštite. Zanimljivo je da je skoro isti procenat (27%) izjavilo da je sada u istoj fazi kao pre vanrednog stanja i da ne osete razliku.

Kao odgovor na pitanje šta misle da su otežavajuće okolnosti kada razmišljaju o traženju nekretnine, više od polovine kupaca je izjavilo da ne želi sada da obilazi nekretnine jer brine za zdravlje. Skoro isti procenat njih je reklo da je vreme nesigurno i da ne želi sada da troši novac. Sa ekonomskim faktorom su povezane i činjenice da deo ljudi ostaje bez posla ili ima smanjenu platu. Na smanjene obilaske nekretnina, osim brige za zdravlje, logično utiče i policijski čas.

Skoro sve agencije za promet nekretnina koje su učestvovale u istraživanju, njih 99%, izjavile su da će vanredno stanje imati negativan uticaj na njihovo poslovanje. Investitori su malo optimističniji, pa tako njih 81% ocenjuje da će pojava koronavirusa imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, a 19% smatra da neće osetiti nikakav uticaj.

Malo više od polovine agencija (52%) navelo je trenutno vide dva glavna problema na tržištu nekretnina – pad potražnje za nekretninama i odustajanje vlasnika od prodaje, dok 47% agencija smatra da je glavni faktor samo to što nema potražnje za nekretninama ili je ona u velikoj meri smanjena.

Najveći broj investitora (78%) planira da neke građevinske projekte odloži za kasnije, a samo 4% će odustati od budućih projekata. Malo više od petine investitora ne planira da promeni svoje planove u pogledu izgradnje novih objekata.

Kada govorimo o očekivanjima u pogledu cena nekretnina kod starogradnje, kupci u najvećoj meri misle da će cene padati (69%), a 10% njih misli da će cene ostati iste.

Sličnog stava kao kupci su i agenti za nekretnine. S druge strane, vlasnici nekretnina su u najvećoj meri izjavljivali da ne znaju kako će se kretati cene nekretnina, 26% njih je izjavilo da će cene ostati iste, a malo manje (24%) da očekuje da će padati cene.

Kada govorimo o novogradnji – više od polovine ispitanika veruje da će padati cene novoizgrađenih stanova, a 20% njih je izjavilo da ne zna da li će investitori spuštati cenu svojih stanova. Skoro isti procenat (19%) misli da će cene u novogradnji ostati iste.

Po pitanju cena, mišljenja investitora su na klackalici: 52% njih misli da će cene padati u narednom periodu ili da već padaju (4%), dok ostatak smatra da će cene novogradnje ostati iste.

Na pitanje da li planiraju da spuste cenu nekretnina koje prodaju, fizička lica su u najvećoj meri izjavljivala da ne planiraju da spuste cenu (57%). Zanimljivo je da manji procenat vlasnika (9%) čak planira i da podigne cenu svoje nekretnine.

Na pitanje kada očekuju da se tržište vrati u normalu, vlasnici nekretnina označavaju da će trebati duže od 6 meseci (34%). Kao drugi najčešći odgovor (18%) navode da će mesec dana biti dovoljno da se stvari normalizuju. U odnosu na agente, investitori očekuju sporiji oporavak poslovanja nakon što epidemija prođe. Oko 50% investitora misli da će za oporavak trebati duže od 6 meseci, dok isto mišljenje deli oko 30% agencija.

 

Tags
Back to top button