Sve o novom modelu fiskalizacije – rokovi, troškovi i kako do subvencija – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Sve o novom modelu fiskalizacije – rokovi, troškovi i kako do subvencija

Poreski obveznici će od 15. oktobra preko sajta Poreske uprave moći da se prijavljuju za državne subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije, rekao je ministar finansija Siniša Mali prilikom prezentacije novog modela fiskalizacije privrednicima u Privrednoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, to je 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, pri čemu će oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiti za 20% veću subvenciju za kase zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV i kako bi taj trošak nadomestili.

Za privrednike je, kako je ukazao, jedno od najvažnijih pitanja – rokovi, odnosno do kada treba preći na novi model fiskalizacije.

“Zahtev privrede je bio da uvedemo prelazni period, gde paralelno postoje i stari i novi sistem kako bi se korisnici uhodali. Prelazni period biće od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće godine”, rekao je ministar.

On je naveo i da korisnici kao fiskalni uređaj mogu da koriste tablete, računare, mobilne telefone.

“Nema više godišnjih plaćanja servisiranja kasa, sertifikata”, objasnio je Mali.

Kako je dodao, za potrebe informisanja privrednika i građana napravljen je i sajt budiefiskalizovan.gov.rs, na kojem se mogu naći najvažnija pitanja i odgovori na ovu temu, koja se redovno ažuriraju.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković reka je da je uspostavljen sistem za podršku poreskim obveznicima, čija je funkcija uvođenje poreskih obveznika u novi model i obezbeđena je tehnička podrška za sve učesnike novog modela otvaranjem mejl adrese [email protected].

Nakon toga, kako je precizirala, uspostavljen je sistem za odobravanje elektronskih fiskalnih računa.

“U ovom momentu imamo više od 150 prijavljenih korisnika, potencijalnih proizvođača koji razvijaju komponente novog sistema. U narednim danima očekuju se prve prijave za dobijanje odobrenja za upotrebu novih elektronskih uređaja”, rekla je.

Prema njenim rečima, od 1. oktobra, posredstvom portala E-porezi, poreski obveznici će moći da prijavljuju lokacije svojih objekata u kojima obavljaju delatnost za koju je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja.

Od 1. novembra, kako je objasnila, svi oni koji su izvršili prijavu ovih lokacija dobiće u poreskom sandučetu na portalu e-porezi elektronski poziv za prijavu za dobijanje bezbednosnih elemenata koje će Poreska uprava deliti besplatno.

Na sajtu Poreske uprave biće objavljen i spisak odobrenih modela fiskalnih uređaja za korišćenje na teritoriji Srbije, potvrdila je ona.

Marković je naglasila da novi model ne podrazumeva duplu traku, godišnji servis, GPRS, a ni fiskalni moduli neće biti potrebni.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihajlo Vesović rekao je da je u PKS danas prisutno više od 150 kompanija, što ukazuje na to da je ovo važna tema koja je bitna ne samo za državnu upravu, već i za privredu.

On je podsetio na to da ovo nije uobičajena godina, imajući i vidu nabavku komponenti, ali ono što je za pohvalu jeste da je Ministarstvo finansija već u martu donelo sve podzakonske akte, što znači da je administrativni deo pripremljen.

“Platforma Poreske uprave poverena je grupi domaćih proizvođača, tako da je ovo posao koji se radi i sa privredom i za privredu, a informacija da ovo neće koštati privrednike je posebno značajna jer neke procene govore da je vrednost uštede za privredu negde na nivou od 10 miliona evra na godišnjem nivou” naglasio je Vesović.

eKapija

Tags
Back to top button