Srpske firme tokom 2020. godine iznele u poreske rajeve 1,06 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Srpske firme tokom 2020. godine iznele u poreske rajeve 1,06 milijardi evra

Nedavna analiza poslovanja 36 velikih evropskih banaka, koje su dužne da javno saopštavaju podatke o svojim poslovnim aktivnostima, pokazala je da vodeće banke na Starom kontinentu u „poreskim rajevima“ godišnje „uštede“ oko 20 milijardi evra – što je ekvivalentno 14 odsto njihove ukupne dobiti.

Kako piše biznis.rs, među ovim bankama su i Barclays, HSBC i NatWest Group, pokazuje izveštaj EU Tax Observatory pri Pariskoj visokoj školi ekonomije (Paris School of Economics).

Istovremeno, najnoviji podaci Narodne banke Srbije (NBS) dostavljeni našem portalu, o platnom prometu srpskih firmi sa inostranstvom, pokazuju da su rezidenti u 2020. godini izvršili plaćanja prema zemljama koje je Eurostat (BOP Vademecum) klasifikovao kao off-shore zone u protivvrednosti od 1,06 milijardi evra, što je za 22,6 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. Naplata iz ovih zemalja iznosila je 818,5 miliona evra, što je 19,7 odsto više u odnosu na pre dve godine.

Platni promet koje su srpske firme ostvarile u prvih šest meseci ove godine u off-shore zonama iznosi u protivvrednosti 472,2 miliona evra, što je za 11,9 procenata manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Kako za Biznis.rs navode iz NBS, oko 80 odsto transakcija iz ovih zemalja odnosi na plaćanja za uvoz robe (379 miliona evra), a najveći deo ovih plaćanja obavila su preduzeća registrovana za trgovinu na veliko osim trgovine motornim vozilima i motociklima (115,2 miliona evra), proizvodnju osnovnih metala (93,2 miliona evra) i eksploataciju ruda i metala (60,9 miliona evra).

U periodu od januara do juna 2021. godine priliv iz off-shore zemalja iznosio je 652,5 miliona evra, što je za 76,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine i povećanje priliva se u najvećoj meri odnosi na korišćenje kredita od povezanih lica iz inostranstva (259,2 miliona evra), navode iz NBS.

Tu se ističe skok platnog prometa sa Hong Kongom koji raste poslednjih šest godina imajući u vidu da je taj rast u velikoj meri rezultat i direktnih investicija iz ove zemlje u srpska preduzeća iz sektora prerađivačke industrije i rudarstva. To govore i podaci po zemljama za prvih šest meseci 2021. godine – najveći deo priliva realizovan je sa Hong Kongom (510,1 milion evra) i Singapurom (74,7 miliona evra).

Posmatrano po zemljama, najveća plaćanja ostvarena su sa Hong Kongom (379,3 miliona evra), Singapurom (56,4 miliona evra), Libanom (10,6 miliona evra), Sejšelskim ostrvima (7,3 milona evra) i Britanskim Devičanskim Ostrvima (5,7 miliona evra), ističu iz NBS.

Inače, saglasno metodologiji Eurostata zemlje koje su klasifikovane kao off-shore zone su: Andora, Antigva i Barbuda, Angvila, Aruba, Barbados, Bahrein, Bermudi, Bahami, Belize, Kukova Ostrva, Kurasao, Dominika, Grenada, Gernzi, Gibraltar, Hong Kong, Ostrvo Man, Džersi, Sent Kits – Nevis, Kajmanska Ostrva, Liban, Sent Lusija, Lihtenštajn, Liberija, Maršalska Ostrva, Monserat, Mauricijus, Nauru, Niue, Panama, Filipini, Sejšeli, Singapur, Sent Martin, Turks i Kaikos Ostrva, Sent Vinsent i Grenadini, Devičanska Ostrva (Britanska), Devičanska Ostrva (SAD), Vanuatu i Samoa.

Tags
Back to top button