Ko je Pančevac koji je “uneo pometnju” među najveće zemljoposednike? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Ko je Pančevac koji je “uneo pometnju” među najveće zemljoposednike?

U Pančevu i okolini godinama je važio za lokalnog moćnika koji ima dosta zemlje i koji se iz biznis ugla dobro pozicionirao u poljoprivredi.

Mnogi ga se sećaju i kao vrlo aktivnog u vreme privatizacije kada je mahom kupovao državne poljoprivedne kombinate. Nedavno je u javnost dospeo i kao drugi najveći zemljoposednik u Srbiji, a čime je značajno izmenio listu privrednika koji u Srbiji obrađuju najviše zemlje.

Miroslav Aleksa danas obrađuje oko 20.000 hektara zemlje i posle Petra Matijevića to su najveće površine u rukama jednog privrednika. Odlukom da zemlju kupuje, ali i zakupljuje od države, ovaj Pančevac ušao je u sam vrh srpskih veleposednika i tako napravio pravu pometnju na “tržištu obradive zemlje”.

“Zemljom se bavi godinama unazad. Još dok se moglo, kupovao je sve što se moglo kupiti i što vredi po Pančevu i okolini. Krenuo je da trguje poljoprivrednim mašinama i svojevremeno je tu napravio dobre poslove sa Nemcima. Kasnije je napravio i benzinsku pumpu i ušao u poslove sa naftom. Danas je sa zemljom još jači i vlasnik je nekoliko firmi, oslonjenih na rad u poljoprivredi”, kaže izvor Blic Biznisa.

Aleksa danas obrađuje oko 20.000 hektara zemlje, polovinu zakupljuje, a polovine je vlasnik. Poseduje sedam imanja u Vojvodini sa osam farmi.

Podaci u koje je Blic Biznis imao uvid pokazuju i da se nalazi na spisku 15 najvećih zakupaca zemlje od države i to preko nekoliko firmi u vlasništvu.

Firma “Stari Tamiš” iz Pančeva, u najam je od države uzela 3.754 hektara po ceni od 234 evra evra što parktično znači da godišnje po ovom osnovu Aleksa izdvoji 877.825 evra.

Porodica Aleksa u budžet Srbije dodatno uplaćuje i 337.208 evra i to za najam 1.216 hektara oranica od strane njihove kompanije Almeks iz Pančeva, takođe njihove firme.

Pored toga, oni poseduju i zemljište u svom vlasništvu od blizu 10.000 hektara zbog čega su izbili i na drugo mesto srpskih veleposednika.

Od svih firmi koje ima u vlasništvu, Aleksu danas najviše povezuju sa firmom “Almeks” koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u oblasti ratarstva i stočarstva. Firma se istovremeno bavi i trgovinom poljoprivrednim mašinama, ali i skladištenjem žitarica, te transportom i trgovinom nafte.

Petar Matijević obrađuje 40.000 hektara zemlje, a Miroslav Mišković oko 13.000.

Tags
Back to top button