Erste Group pokreće instrument za jačanje kapitala za podršku rasta društvenih organizacija – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Erste Group pokreće instrument za jačanje kapitala za podršku rasta društvenih organizacija

Erste Social Finance Holding, koji su zajednički osnovali Erste Group i ERSTE Foundation, nedavno je pokrenuo inovativni instrument za društveno finansiranje pod nazivom „Kvazi-vlasnički kapital” (Quasi-equity).
Ta nova mogućnost finansiranja, koju finansijski podupire Evropska unija, pomaže društvenim organizacijama u ostvarivanju rasta i većeg uticaja jačanjem njihovog kapitala. Kvazi-vlasnički kapital dostupan je društvenim preduzećima i neprofitnim te nevladinim organizacijama u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji i Hrvatskoj u obliku tzv. podređenog zajma koji ispunjava uslove.

„Usled krize uzrokovane virusom COVID-19 do izražaja su došli brojni nedostaci u zdravstvenom, obrazovnom i socijalnom sistemu u našoj regiji. Zato smatramo da je neophodno podsticati otpornost i razvoj društvenih organizacija koje se bore s tim izazovima. Jačajući njihov kapital, Kvazi-vlasnički kapital jača finansijsko zdravlje organizacija te im omogućuje da ostvare planove rasta i realizuju nove projekte ili prošire realizaciju postojećih. Na taj se način društvenim organizacijama omogućuje da povećaju svoj uticaj te da sa svojim proizvodima i uslugama dopru od većeg broja korisnika”, izjavio je Peter Surek, glavni izvršni direktor Erste Social Finance Holding.

Kvazi-vlasnički kapital stavlja naglasak na finansijski etablirane društvene organizacije s dokazanim poslovnim modelom i rezultatima, bez obzira na njihov pravni oblik. Svrha finansiranja može se razlikovati: od otvaranja dodatnih podružnica, pokretanja novih proizvoda ili usluga i digitalizacije poslovanja do oporavka od uticaja krize uzrokovane pandemijom. Taj novi instrument za socijalno finansiranje koji nudi Erste Group može se iskoristiti i za sufinansiranje manjih projekata društveno finansiranih nekretnina, poput socijalno potpomognutog stanovanja te smeštaja za starije osobe i prostora za vrtiće i ustanova za negu.

Jači kapital koji klijenti stiču instrumentom Kvazi-vlasnički kapital omogućuje im uzimanje dodatnih zajmova od lokalnih banaka u okviru Erste Group za finansiranje još većih ulaganja. Zahvaljujući fleksibilnom otplatnom planu, klijenti mogu početi otplaćivati glavnicu nakon nekoliko godina, što im daje dovoljno vremena za razvitak i širenje svojih projekata i ostvarivanje potrebnog prihoda. Glavna prednost je što se ulaganjima putem instrumenta Kvazi-vlasnički kapital ne menja vlasnička struktura i ne smanjuju se udeli postojećih deoničara. To među ostalim znači da društvene organizacije mogu zadržati svoju nezavisnost i da im se niko neće mešati u operativno upravljanje.

Instrumentu Kvazi-vlasnički kapital dodeljena su bespovratna sredstva putem otvorenog poziva u okviru Programa Evropske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI), kojima se podupire razvoj novih instrumenata za društveno finansiranje. Kvazi-vlasnički kapital pokriven je jamstvenim instrumentom programa EaSI. Društvene organizacije kojima su dodeljena bespovratna sredstva od Evropske unije dobitće i besplatnu nefinansijsku potporu poput individualnog savetovanja, mentorstva, jačanja kapaciteta ili tehničke pomoći. Te usluge pružaće inkubator za socijalne inovacije pod nazivom Impact Hub Beč i njegove partnerske organizacije. U okviru te saradnje, Kvazi-vlasnički kapital predstavljen je sudionicima na panel raspravi na događanju Impact Days 2021, održanom u Beču 9. septembra.

Erste Social Finance Holding, Ersteovo društvo za društveno finansiranje, osnovano je 2008. kako bi ostvarilo pozitivan društveni učinak u skladu s jednim od ciljeva Erste Groupa, a to je širenje blagostanja i pristup finansijskim uslugama za sve. Deluje kao investitor i posrednik za društveno finansiranje u regiji srednje i istočne Evrope te ulaže u društvene poslovne modele i pokreće inovativne instrumente za društveno finansiranje.

seebiz

 

Tags
Back to top button