NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na jedan odsto – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na jedan odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, kako se ocenjuje u saopštenju, pre svega imao u vidu povoljna domaća privredna kretanja i to što je realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine od 7,6 odsto premašio prvobitna očekivanja.

„Visoka stopa realnog privrednog rasta delom je rezultat niske prošlogodišnje baze, ali i povoljnih tekućih kretanja. Tome naročito doprinose efekti donetih mera monetarne i fiskalne politike i po tom osnovu očuvano investiciono i potrošačko poverenje, kao i proizvodni kapaciteti i radna mesta“, ističe se u saopštenju.

Brži rast ekonomske aktivnosti od očekivanog ukazuje na to da bi projektovana stopa rasta bruto domaćeg proizvoda Narodne banke Srbije od 6,5 odsto ove godine , ocenjuje se, mogla biti i premašena.

„Razmatrajući kretanje inflacije, Izvršni odbor je imao u vidu da se inflacija kreće u granicama cilja (3 ± 1,5 odsto) i da je, u skladu sa očekivanjima, u junu i julu iznosila 3,3 odsto međugodišnje“, ističe centralna banka.

Nešto viši nivo inflacije u odnosu na početak godine posledica je, navodi se – privremenih faktora, pre svega niske prošlogodišnje baze, rasta svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci, što je, uz zastoje u globalnim lancima snabdevanja, dovelo do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu.

Pored toga, kako se ukazuje – na domaćem tržištu od aprila beleži se i nešto izraženiji rast cena povrća.

Tags
Back to top button