Slovenija: Banke više neće biti ograničene u raspodeli dobiti – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Slovenija: Banke više neće biti ograničene u raspodeli dobiti

Banka Slovenije neće produžiti meru ograničenja za raspodelu dobiti banaka i štedionica, koja ističe krajem meseca, a ova se preporuka prestaje primenjivati ​​i na leasing društva.

Istovremeno, Banka Slovenije upozorava da banke i štedionice ne smeju potcenjivati ​​buduće rizike pri planiranju raspodele dobiti. Uprkos ukidanju mere, očekuje se da će banke, štedionice i leasing društva zauzeti konzervativan pristup i postupati razborito, uzimajući u obzir pojedinačne okolnosti.

Banka Slovenije donela je makroprudencijalnu meru za ograničavanje raspodele dobiti banaka i štedionica u aprilu prošle godine zbog velike neizvesnosti u pogledu ekonomske i finansjske situacije tokom epidemije covid-19. Cilj mera bio je povećati otpornost finansijskog sistema na finansijske šokove, održavanje finansijske stabilnosti i sprečavanje nastanka poremećaja u finansijskom sistemu.

Smatraju da je cilj ispunjen, jer su mere pomogle očuvanju kapitala banaka i leasing društava kako bi mogla nastaviti opskrbljivati privredu i građane kreditima i zakupima.

“Prema poslednjim podacima, ekonomska situacija u Sloveniji i eurozoni poboljšala se u prvoj polovini ove godine. Poslovne banke imaju snažnu adekvatnost kapitala i visoku likvidnost, a trenutni pokazatelji profitabilnosti pokazuju relativno povoljnu sliku”, kazali su.

Prema njihovim rečima, rezultati stresnih testova provedenih ove godine pokazali su da bankarski sistem može uspešno izdržati gubitke i u osnovnom i u stresnom scenariju te ostati adekvatno kapitalizovan.

“Povoljni privredni uslovi u prvoj polovini 2021. odrazili su se i na poboljšanje poslovanja leasing društava, a udeo zaostalih obaveza tokom 90 dana dodatno je smanjen. Profitabilnost leasing društava ostaje pozitivna uprkos blagom pogoršanju, a njihova struktura kapitala se poboljšala”, zaključili su.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button