Kako da proverite da li ste dobili pare od akcija i koliko imate na računu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Kako da proverite da li ste dobili pare od akcija i koliko imate na računu

Ponovo su u fokusu besplatne akcije i to zbog nove dividende koju će akcionarima kompanija NIS isplatiti 31. avgusta.

Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 11 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili deonice od države, danas se akcija mnogi samo sećaju – bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Treba reći i da ima građana i koji ceo posao sa besplatnim akcijama vode u svojoj matičnoj banci, a ako je tako, to je moralo da bude urađeno na njihov zahtev.

Što se tiče dividendi odnosno novca koje dobijate po osnovu akcija, uplatu od njih možete imati samo ukoliko deonice niste prodali. I sve o dividendama, dakle koliko novca imate na računu i kad je on uplaćivan, takođe možete saznati u Pošti.

U dividendama sada imate tačno 4.760 dinara i taj novac možete podići u Pošti! Toliko su nam, naime, kompanije NiS, Aerodrom i Telekom, tokom prethodnih nekoliko godina, i isplatile po osnovu akcija koje smo dobili od države.

Ukupno je bilo 24 isplate – najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. a poslednja u junu 2020. Nova je najavljena za 31. avgust kada ćemo od NIS – za pet akcija dobiti oko 26 dinara.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Do sada smo dobili pet akcija NIS, jednu deonicu Aerodroma i 31 Telekoma.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi danas vredi 614 dinara, akcija Aerodroma 1.080 dinara. Akcijama Telekoma ne trguje se na berzi.

Akcije možete prodati takođe u “Pošti” i to davanjem naloga za prodaju. Treba , međutim, reći da prodajom akcija, gubite i akcije i pravo na dividendu.

Građani koji poseduju akcije kompanije NIS dobiće dividendu od 5,1 dinar za svaku deonicu, odnosno 25 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina. isplata je 31. avgusta.

Istina, mnogi će reći da to i nisu neke pare, ali treba reći da je u korona godini jako malo naftnih kompanija koje su zbog gubitaka i donosile dobre odluke za svoje akcionare.

NIS će akcionarima isplatiti ukupno nešto više od milijardu dinara. Kada će novac tačno biti uplaćan na račune još uvek nije poznato, ali se može reći da je NIS ranijih godina dividendu uvek isplaćivao u periodu od oktobra do novembra.

Tags
Back to top button