WTO: Oporavak globalne trgovine mogao bi oslabiti u drugoj polovini godine – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

WTO: Oporavak globalne trgovine mogao bi oslabiti u drugoj polovini godine

Svetska trgovina robom snažno se oporavila ove godine, ali posustajanje izvoznih narudžbi signalizira da bi njen rast od sredine godine mogao usporiti, izvestila je Svetska trgovinska organizacija (WTO).
Barometar globalne robne trgovine porastao je na 110,4 boda, najviši nivo otkada je WTO u julu 2016. godine počeo objavljivati izveštaje.

Rast odražava snažan rast razmene, ali i duboki šok koji je u prošloj godini izazvala pandemija koronavirusa, ističe WTO.

Sve sastavnice barometra bile su iznad trenda, a najsnažnije su porasli indeksi kontejnerskog i zračnog prevoza tereta i trgovine sirovinama.

Porastao je i indeks trgovine automobilskim proizvodima, unatoč smanjenoj proizvodnji i prodaji u pojedinim zemljama zbog nestašice poluvodiča, koja se očitovala i u blagom padu trgovine elektroničkim komponentama.

Pad indeksa novih izvoznih narudžbi signalizira pak da će tempo oporavka verojatno usporiti, upozoravaju iz WTO-a.

Obim globalne robne razmjene poskočio je u prvom tromesečju 5,7 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, najsnažnije u nešto više od devet godina, a vrednost barometra signalizira da će rast u drugom tromesečju biti još snažniji, ističe WTO.

Od sredine godine tempo oporavka trebao bi usporiti, preciziraju, upozorivši i da bi razmenu mogli ograničiti poremećaji u lancima nabavke, poput nestašice poluvodiča.

Dodaju i da je vrednost najnovijeg barometra u skladu s procenom iz marta da bi svetska robna trgovina ove godine trebala porasti osam posto, nakon 5,3-postotnog pada u 2020.

Tags
Back to top button