Objavljen 13. po redu Izveštaj Erste Banke o društveno odgovornom poslovanju za 2020. godinu “Banka – to su ljudi” – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEDruštvena odgovornostSVE VESTI

Objavljen 13. po redu Izveštaj Erste Banke o društveno odgovornom poslovanju za 2020. godinu “Banka – to su ljudi”

U novom, 13. po redu godišnjem Izveštaju Erste Banke o društveno odgovornom poslovanju „Banka – to su ljudi“, predstavljene su aktivnosti realizovane tokom 2020. godine. Nefinansijsko izveštavanje od 2022. godine, u skladu sa novim Zakonom o računovodstvu, postaje obaveza za kompanije. Erste Banka ovo dočekuje spremno zahvaljujući svom trinaestogodišnjem iskustvu i istovremeno podržava razmenu najboljih praksi kompanija kada je društveno odgovorno poslovanje u pitanju, od kojih će najveću korist imati građani.

„Situacija u kojoj smo se svi zajedno našli prošle godine postavila je pred nas brojne izazove, ali nas je istovremeno podstakla da pronađemo načine da ipak sprovedemo predviđene aktivnosti, a pritom dodamo i nove u skladu sa situacijom, sa ciljem da podržimo zaposlene, klijente i zajednicu u kojoj poslujemo. Ponosni smo na to što smo, između ostalog, nastavili da ulažemo u naše zaposlene tako što smo im obezbedili 16000 sati obuke, što smo umesto za promociju banke sredstva preusmerili na promociju naših klijenata snimivši im reklamne spotove i obezbedivši besplatnu promociju na televizijskim stanicama i našim društvenim mrežama, i što smo uložili u kulturu, umetnost i nauku skoro 16,3 miliona dinara. Naš strateški pristup društveno odgovornom poslovanju i naša posvećenost zajednicama u kojima poslujemo omogućili su nam da napravimo dobar balans u jednom veoma izazovnom vremenu“, ističe Sonja Konakov Svirčev, ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje u Erste Banci.

Podrška klijentima

U okviru programa socijalnog bankarstva „Korak po korak”, tokom 2020. godine podržana su 44 startap preduzeća koja su bila dovoljno hrabra da započnu svoj biznis u vremenu kada većina kompanija nije bila spremna za investiciona ulaganja čekajući da vidi u kom pravcu će ići razvoj tržišta. Od 2016. do 2020. godine, kroz ovaj program plasirano je više od 2.600.000 evra sredstava i stvoreno više od 400 novih radnih mesta. Zaposleni Erste Banke su, kroz mentorsku podršku i onlajn predavanja na temu vođenja sopstvenog biznisa, uložili u zajednicu više od 100 volonterskih sati.

U okviru kampanje za podršku privredi, Erste Banka je odmah nakon izlaska iz vanrednog stanja za svoje klijente – startape, mikro, mala i srednja preduzeća, kreirala i TV reklame i zakupila TV reklamni prostor na četiri nedelje. Na taj način oni su dobili šansu ne samo da na jedan drugačiji način ispričaju svoje interesantne životne priče i motive za razvoje svojih biznisa, već i da što bolje plasiraju svoje proizvode širom naše zemlje. U kampanji je učestvovalo 6 preduzeća, a za svako od njih je pripremljen po jedan spot u trajanju od 35 sekundi i zajednički spot, u trajanju od 45 sekundi. Na taj način svakom klijentu je obezbeđeno po 180 minuta besplatne promocije na televizijskim kanalima. Pored toga, promotivni materijal je emitovan i deljen putem društvenih mreža Erste Banke.

Urgentna podrška zdravstvenim ustanovama i nastavak ulaganja u kulturu i umetnost

S obzirom na urgentne potrebe našeg zdravstvenog sistema, Erste Banka je za devet različitih zdravstvenih ustanova širom Srbije, uključujući i jedan dom zdravlja, izdvojila više od pet miliona dinara vanredne pomoći, na ime podrške borbi protiv pandemije. I pored svih izazova koje nam je donela 2020. godina, kultura i umetnost su ostale visoko na lestvici prioriteta. Stoga su podržani tradicionalni partneri iz oblasti kulture, umetnosti i nauke – sa skoro 16,3 miliona dinara. Pružena je podrška za 40 manifestacija poput Beogradskog festivala igre, izložbe „Alan Ford trči počasni krug“, Bitefa, Guitar Art Festivala, Festivala nauke i 125 godina Prirodnjačkog muzeja.

Podrška finansijskom opismenjavanju građana

Nastavili smo da razvijamo naš program besplatnog, nekomercijalnog finansijskog opismenjavanja sa ciljem da se građanima pomogne da donose informisane finansijske odluke i razviju odgovoran odnos prema novcu. Platforma #ErsteZnali je tokom 2020. godine zabeležila više od 111.000 jedinstvenih poseta, a održane su i onlajn radionice. Kvalitet i inovativnost ovog programa prepoznat je od strane domaćih i međunarodnih institucija, a dodatno je potvrđen brojnim priznanjima dodeljenim prošle godine.

Podrška zaštiti životne sredine

Jedan od stubova društveno odgovornog poslovanja Erste Banke jeste i nastojanje da smanji negativan uticaj na životnu sredinu gde god je to moguće i inovativnim rešenjima doprinese ekološkoj održivosti. Prošle godine uloženo je skoro 100 miliona dinara u upravljanje zaštitom životne sredine, dok je procenat učešća zelene energije u ukupnoj količini potrošene energije iznosio oko 70%.

Više informacija možete pronaći u Izveštaju Erste Banke o društveno odgovornom poslovanju za 2020. godinu „Banka – su ljudi“, koji se nalazi na linku.

Tags
Back to top button