Istraživanje Udruženja banaka otkrilo da bankarima dugujemo oko 30 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Istraživanje Udruženja banaka otkrilo da bankarima dugujemo oko 30 milijardi evra

Ukupan dug na osnovu svih zaduženja kod banaka iznosi gotovo 30 milijardi evra, od toga stanovništva – 12,4 milijarde evra, a pravnih lica i preduzetnika oko 17 milijardi evra.

Ovo je pokazala poslednja analiza Udruženja banaka Srbije, a prema novim podacima, zabeležen je izuzetan skok broja potrošačkih kredita. Broj ovih pozajamica u maju bio je veći za četvrtinu nego prethodnog meseca, a za više od 50 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Više se zajmi i za kupovinu krova nad glavom, refinansiranje dugova, beleži se i porast poljoprivrednih kredita, ali su potrošački do sada zabeleželi najveći rast. Ukupan rast zajmova je oko 13 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Trenutno dugovanje za keš kredite iznosi 586,6 milijardi dinara, što je za oko 13 procenata više nego lane, na kontu potrošačkih se u maju dugovala 21 milijarda dinara, za oko 4,5 milijardi više nego u aprilu, a za sedam milijardi više nego prošle godine.

Podaci UBS pokazuju i da za stambene kredite dugujemo više za 16 odsto nego pre godinu dana, a za poljoprivredne sa ukupnom pozajmicom od oko 76 milijardi dinara, za 8,2 procenta više nego prošlog maja.

U isto vreme, novina je da se smanjuje broj kreditnih kartica kao i njihovih korisnika. Tako je od ukupnog broja ovih plastika – više od 1,2 miliona koje koristi oko 997.000 klijenata banaka, svaka dvadeseta u docnji.

“Za 5,1 odsto manje je vlasnika kreditnih kartica nego prošle godine”, podatak je UBS.

Za gotovo devet odsto niži je novčani iznos koji se koristi nego lane. Dok je prošle godine iznos odobrenog limita bio 93.531 dinar, prošlog meseca 90.473 dinara, trenutno je limit – 90.820 dinara. Od toga se koristi 29.665 dinara, a prošlog maja korišćeno je 32.539 dinara.

Ukupan broj kreditnih kartica na osnovu kojih se kasni u otplati je 60.889 što je za 16 odsto više kartica u docnji nego pre godinu dana. Udeo docnje u iznosu koji se koristi – iznosi 12,3 odsto, dok je pre godinu dana iznosio za dva procenta manje.

Za mesec dana u Srbiji je otvoreno oko 250.000 novih računa u bankama. Sada oko 5,5 miliona klijenata banaka ima otvoreno više od osam miliona računa. Od toga je u dozvoljenom prekoračenju oko 235.000 računa, a prosečan iznos “minusa” je 42.917 dinara.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button