EK: Na zemlji koja uvodi evro da odredi dizajn – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

EK: Na zemlji koja uvodi evro da odredi dizajn

Iz Evropske komisije danas su poručili da je na Hrvatskoj da razmotri koji dizajn će upotrebiti na novčanicama i kovanicama evra koje će emitovati kada bude ušla u evrozonu.

“Rekla bih da je na članicama koje uvodę evro da razmatraju dizajn novčanica”, odgovorila je portparolka Komisije, Dana Spinat.

Pomalo iznenađena pitanjem hrvatskog dopisnika o nameri Hrvatske da na jednu od svojih budućih kovanica evra stavi Nikolu Teslu i najavi Narodne banke Srbije da će se žaliti na takvu odluku, Dana Spinat kaže da će pre iznošenja konačnog stava EK ovim povodom morati da se konsultuje sa kolegama koje se bave evrom, ali i spoljnim poslovima EU.

Prošle godine, EK je zbog protesta Srbije sa svoje informativne stranice o Hrvatskoj uklonila rečenicu u kojoj se Tesla opisuje kao “poznati Hrvat”, ali je ostavila deo u kome se navodi da je Tesla “rođen u Smiljanu”, što pripada “današnjoj Hrvatskoj”.

Komntarišući negativne reakcije Narodne banke Srbije na uvođenje lika Nikole Tesle na hrvatsku kovanicu evra iz Hrvatske narodne banke, za Radio Slobodna Europa, su kazali da je Tesla izabran za motiv na nacionalnoj strani evrokovanice na traženje brojnih građana, a Srbija nije u poziciji prigovarati, jer to po evropskim regulama mogu samo članice Europske unije (EU) koje koriste evro.

Tags
Back to top button