Akcionari opet mogu da računaju na isplatu dividendi – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Akcionari opet mogu da računaju na isplatu dividendi

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da omogući evropskim bankama da ponovo distribuiraju novac svojim akcionarima i otkupljuju svoje akcije, od oktobra, saopšteno je iz ove institucije.

Ograničenje isplata dividendi koje je izdao finansijski regulator ističu krajem septembra. Prema navodima iz saopštenja ECB, najnovije prognoze potvrđuju oporavak ekonomije i ukazuju na manje neizvesnosti.

Međutim, ECB je stavila do znanja da bi finansijske institucije trebalo da i „nadalje budu uzdržane i pažljivo ispituju održivost svog poslovnog modela, kada je u pitanju raspodela“. Pored toga, ne bi smeo da se podcenjuje rizik da bi banke mogle da se suoče i sa gubicima, ako mere državne podrške isteknu.

Zbog pandemije je ECB, marta prošle godine, zatražila od banaka da se odreknu dividendi. Supervizori finansijskog sektora želeli su da osiguraju da banke mogu da nastave da pružaju zajmove kompanijama i da mogu da podnesu potencijalni zaostatak u isplatama rata kredita, zbog korona krize.

Sada se ovo ograničenje ukida. Međutim, postoje određeni limiti, odnosno raspodeljeni iznos ne može da premaši 15 odsto akumulirane dobiti iz 2019. i 2020. godine, niti 0,2 odsto osnovnog kapitala banke.

Da li će biti dodatnog opuštanja zavisi pre svega od rezultata stres testova banaka u Evropi, a koji se očekuju do kraja jula.

U SAD, nakon stres testova, velikim finansijskim institucijama ponovo je dozvoljeno da isplaćuju dividendu svojim akcionarima i da otkupljuju akcije.

I Engleska banka je nedavno ukinula ograničenja u radu finansijskih institucija, a koja su postojala tokom trajanja korona krize.

U EU se ukidanje ograničenja za isplate dividendi očekivalo nakon nedavnih izjava predsednika Odbora za superviziju ECB, Andreja Enrije (Andrea Enria). Pokazalo se, naime, da su finansijske institucije poslednjih meseci krize sposobne da pruže podršku stanovništvu i kompanijama, na šta je i Enrija skrenuo pažnju.

Alo.rs

Tags
Back to top button