Sve o novom Zakonu o penziji i izmenama koje nas čekaju od 1. januara – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Sve o novom Zakonu o penziji i izmenama koje nas čekaju od 1. januara

Od 1. januara 2022. godine važiće novi uslovi za odlazak u penziju, a izmene će se odnositi na žene, dok će uslovi za redovno penzionisanje muškaraca ostati isti kao do sada.

Od naredne godine, za žene će važiti nešto drugačiji uslovi za odlazak u penziju. Naime, umesto do 2021. godine, žene su odlazile u redovnu penziju ukoliko su navršile 63 godine i četiri meseca života i minimum 15 godina radnog staža.

Za muškarce uslovi za starosnu penziju ostaju isti, odnosno 65 godina života i 15 godina radnog staža, navodi PIO Fond. Svake godine sve kasnije će se odlaziti u penziju.

U novoj godini očekuju nas i promene vezane za prevremenu penziju. Kada se radi o prevremenoj penziji, granica se pomera i za muškarce i za žene od 2022. godine. Tako će muškarci od 1. januara naredne godine ići sa 40 godina radnog staža i najmanje 59 godina i šest meseci života, za razliku od dosadašnjih 59 godina života i 40 godina staža.

Što se tiče žena, uslovi za prevremenu penziju od naredne godine biće najmanje 59 godina starosti i 39 godina i osam meseci radnog staža, umesto ovogodišnjih 58 godina i četiri meseca starosti i 39 godina i četiri meseca staža.

Bez obzira na starost, muškarci i žene mogu da se redovno penzionišu sa 45 godina plaćenog radnog staža, bez obzira na godine starosti.

Tags
Back to top button