NLB banka kupila obveznice IRB-a za 12,5 miliona KM – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

NLB banka kupila obveznice IRB-a za 12,5 miliona KM

Od planiranih 100 miliona KM, Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske uspela je za sada da proda obveznice u vrednosti 12,5 miliona KM, a kupila ih je NLB banka, piše CAPITAL.

U IRB-u su potvrdili da su, nakon što im je Vlada RS dala saglasnost da mogu pregovarati sa poslovnim bankama o emisiji obveznica, sa jednom od njih okončali pregovore, dok su sa drugim bankama pregovori u toku.

Nakon okončanja pregovora, Vlada RS je, u funkciji skupštine akcionara Fonda za razvoj i zapošljavanje RS, koji emituje obveznice, donela odluku o prvoj emisiji obveznica upućenoj kvalifikovanom investitoru.

Predmet emisije je 12.500 obveznica nominalne vrednosti 1.000 КM po obveznici, odnosno ukupnoj vrednosti emisije od 12,5 miliona KM.

“Emisija je u ponedeljak u celosti upisana i uplaćena od strane NLB banke Banjaluka i trenutno je u postupku registracije u skladu sa Zakonom o tržištu hartija od vrednosti”, rekli su za CAPITAL u IRB-u.

Navode da cilj je da se emisijom obveznica prikupe dodatna sredstva za aktivnosti Fonda za razvoj i zapošljavanje RS.

“Novac pribavljen emisijom hartija od vrednosti Fonda, tako i eventualnih budućih emisija biće usmeren za finansiranje razvojnih projekata koji su u vezi sa ublažavanjem negativnih posledica izazvanih pojavom virusa COVID-19, sa održavanjem i daljim stimulisanjem domaće privredne aktivnosti, kao i povećanjem zaposlenosti, te tehnološkom modernizacijom i unapređenjem proizvodnih i radnih procesa i konkurentnosti proizvodnje, kao i izgradnjom i modernizacijom infrastrukturnih objekata u RS”, kažu u IRB-u.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button