Monetarna politika FED-a će se menjati samo pod ovim uslovima – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Monetarna politika FED-a će se menjati samo pod ovim uslovima

Predsednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel izjavio je da je potrebno još veće poboljšanje američke ekonomija pre nego što centralna banka odluči da promeni svoju ultra labavu monetarnu politiku.

U napomenama pripremljenim za članove Odbora Predstavničkog doma za finansijske usluge, šef centralne banke SAD-a je naveo da je opšti ekonomski napredak prisutan, ali da je tržište rada još uvek daleko od tačke na kojoj je bilo pre nego što je pandemija kovid-19 pogodila zemlju, prenosi CNBC.

On je u tom kontestu predočio da je FED-ov benčmark pokazatelj stvarnog daljeg napretka ka punoj zaposlenosti i stabilnosti cena još uvek daleko od cilja.

Dodao je da zvaničnici FED-a najmanje govore o smanjenju tempa kupovine aktiva.

Što se tiče inflacije, Pauel je rekao da je ona značajno porasla i da će verovatno ostati povišena narednih meseci nakon čega će doći do njenog ublažavanja.

Ostao je pri svom često izražavanom uverenju da je ovaj oštar rast potrošačkih cena privremen i da će biti neutralisan kako se ekonomske prilike budu vraćale u normalu.

Tržišni akteri pomno analiziraju poruke FED-a tražeći nagoveštaje o tome kada će centralna banka početi sa smanjenjem kupovine obveznica od minimalno 120 milijardi dolara mesečno, budući da kamatne stope drži usidrene blizu nule.

Pauel je rekao da će te dve mere (kupovina obveznica i niske kamate) uz naše čvrsto upravljanje kamatnim stopama i bilansom stanja, obezbediti da monetarna politika i dalje pruža snažnu podršku ekonomiji sve dok oporavak ne bude završen.

Ovi stavovi predsednika FED-a izneti su u okviru njegovog obaveznog polugodišnjeg izlaganja u Kongresu o stanju monetarne politike i ekonomije.

Kao i u više navrata ranije, Pauel je naglasio da najveće posledice udara pandemije na ekonomiju padaju na pleća onih koji su najmanje kadri da to podnesu.

Uslovi na tržištu rada su nastavili da se poboljšavaju, ali nam predstoji i dalje dug put. Rast radnih mesta bi trebalo da bude snažan u narednim mesecima jer se situacija s javnim zdravljem i dalje poboljšava i pošto neki drugi faktori povezani s pandemijom, koji trenutno vrše pritisak na zapošljavanje, popuštaju, ocenio je on.

Mada je stopa nezaposlenosti u SAD pala na 5,9 posto sa svog pandemijskog maksimuma od 14,8 procenata, FED se fokusira na zahtev o inkluzivnom zapošljavanju širom rasnih, rodnih i grupa s niskim prihodima.

– Uprkos značajnim poboljšanjima za sve rasne i etničke grupe, najteže pogođene grupe su i dalje ostale najveći segmet koji treba da se oporavi, zaključio je Pauel, izveštava CNBC.

 

Tags
Back to top button