EU neće regulisati ulaganja u kriptovalute, evo i zašto – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

EU neće regulisati ulaganja u kriptovalute, evo i zašto

Oko rizičnosti ulaganja u kriptovalute, ali i rizičnosti valuta koje su pod kontrolom centralnih banaka ovih se dana obračunavaju HNB i Udruženje za blockchain i kriptovalute (UBIK), piše u petak Večernji list, navodeći da ulaganja u kriptoimovinu EU neće regulisati pre 2023. godine.

Osim finansijske zajednice i iskusnih ulagača, šira javnost zapravo o tome jako malo zna; poznato je da bitkoin, etereum i ostale virtualne valute rastu i padaju kao na ringišpilu, no isto to nebrojeno puta viđeno je i u deprecijacijama nacionalnih valuta, havariji švajcarskog franka, ruske rublje, turske lire…

U HNB-u objašnjavaju da je “centralnobankarski novac” onaj koji kreira centralna banka pojedine zemlje ili na području više zemalja (euro). Njime se upravlja korištenjem instrumenata monetarne politike, radi održavanja niske i stabilne inflacije. Pojednostavljeno, centralna banka pokušava da održava stabilne cene da ono čime se raspolaže u novčaniku danas jednako vredi i sutra, tumače u HNB-u, prenosi Blic.

Centralni bankari upozoravaju da svega toga kod kriptoimovine nema: nema pokrića, podrške ili jamstva bilo kojeg javnog tela ili nadležne institucije. Posredi je, kažu, ulaganje u necentralizovanom sistemu bez ikakve pozadinske vrednosti, bez odredivog izdavatelja i s ograničenom ponudom. Nije regulisana niti postoji zaštita potrošača.

Kao kontraargument, druga strana tu “vadi” brojne slučajeve u kojima regulator potrošače nije zaštitio ni od oscilacija centralnobankarskih valuta – eklatantan je primer slučaj Franak. Sve što se tiče novca trebao bi da reguliše – regulator. No on to još ne radi, niti u Hrvatskoj, niti na nivou EU: zakonodavni predlog Uredbe o tržištima kriptoimovine Europska komisija usvojila je u septembru 2020, no ne očekuje se da će stupiti na snagu pre 2023. godine.

Tags
Back to top button