Kartica – jednostavan način plaćanja čak i kada letujete van Srbije – Bankar.rs
ANALIZESLIDER

Kartica – jednostavan način plaćanja čak i kada letujete van Srbije

Protekle godine putovanja su bila uslovljena pandemijom i najsigurnije smo se osećali u svojoj zemlji. Ovoga leta se, zahvaljujući vakcinaciji širom sveta, situacija čini povoljnijom, te sve više građana Srbije planira da svoje godišnje odmore provede na nekim dostupnim morskim destinacijama. Putovanje van zemlje podrazumeva različite vrste priprema, neke u kojima zaista uživamo, ali i neke koje nam zadaju muke, poput posete menjačnicama i bankama kako bismo domaću valutu zamenili za valutu zemlje u koju putujemo. Stoga ne čudi podatak da su upravo platne kartice sve češći izbor putnika u odnosu na gotovinu, pošto su praktičnije i jednostavnije za upotrebu, a i oslobađaju vas napornih računanja o tome koliko keša će vam biti potrebno tokom odmora. Zato nije na odmet podsetiti se nekih od ključnih pravila za korišćenje kartica, koje će umnogome olakšati svakodnevicu i preduprediti potencijalne probleme dok ste van granica naše zemlje, navodi platforma ErsteZnali.rs

Budite opušteni, ali oprezni

Plaćanje karticom omogućava da sa sobom ne nosite mnogo novca u gotovini, što istovremeno pomaže da se opustite i ne proveravate stalno gde vam je novac. Ipak, i karticu morate čuvati! Nemojte je ostavljati bez nadzora – čak i kada plaćate, već insistirajte da se plaćanje izvrši pred vama. Nemojte je ni pozajmljivati drugima. Zbog eventualnih komplikacija, dobro je da čuvate sve slip isečke sa odmora, i na kraju meseca proverite izvod plaćanja po stavkam. Ukoliko primetite neku sumnjivu transakciju, odmah obavestite svoju banku.

Gotovinu podižite debitnom, a plaćajte i debitnom i kreditnom 

Dok ste u inostranstvu, možete koristiti i kreditnu karticu za podizanje novca, ali je preporuka da ovo izbegavate i koristite debitnu, jer su provizije za podizanje gotovine debitnom karticom po pravilu niže. Mnoge banke koje posluju u Srbiji prisutne su i na tržištima zemalja regiona, te bi bilo dobro da pre polaska na put proverite da li je vaša matična banka prisutna na odabranoj destinaciji. Ukoliko jeste, preporuka je da gotovinu podižete isključivo sa bankomata svoje bank, jer je velika verovatnoća da vam provizija neće biti naplaćena. Štaviše, gotovina vam često neće ni biti potrebna, jer ćete u većini slučajeva imati mogućnost da račun platite direktno trgovcu karticom. Osim što je oslobođeno provizije, takvo plaćanje je ujedno i najbezbednije, s obzirom na to da smo i dalje u pandemiji, naročito ako postoji mogućnost beskontaktnog plaćanja.

Kako da konverzija na bankomatu ili POS terminalu bude povoljnija? 

Uvek se preporučuje da plaćanje karticom izvršite u valuti zemlje u kojoj obavljate transakciju – dakle, ukoliko vam bankomat ili prodavac ponude konverziju valute u originalnu (na primer, u dinare), odbijte jer je to za vas nepovoljnija opcija. Vaša banka će uraditi konverziju po neuporedivo povoljnijim uslovima od onih koje biste dobili na ovakav način. Najbolje ćete proći na kursnim razlikama ukoliko novac podižete ili plaćate sa kartice koja je vezana za devizni račun.

Raspitajte se o pojedinostima i pravilima zemlje koju posećujete

Baš kao što svaka zemlja ima drugačije običaje i kulturu, tako može imati i potpuno drugačija finansijska pravila od onih na koje ste navikli. Zato, pre nego što krenete na put, raspitajte se kako stvari stoje na vašoj destinaciji – na primer, koliki je dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatu, da li postoji određeni broj plaćanja ili podizanja gotovine koje možete obaviti u toku dana… Nije na odmet da u svojoj banci proverite i da li su neke kartice povoljnije za plaćanje u inostranstvu od drugih, ali i da li postoje ograničenja njihove upotrebe koje postavlja sama banka, poput maksimalnog limita.

Ako izgubite platnu karticu, odmah obavestite banku

Ukoliko se desi da vam u inostranstvu kartica bude ukradena, ili je izgubite, odmah bi trebalo da pozovete svoju banku i prijavite gubitak, kako bi kartica bila blokirana, a sve neželjene transakcije sprečene. Pre nego što krenete na odmor, zapišite broj korisničkog centra vaše banke koji obično radi 24 sata dnevno za ovakve slučajeve i koji će biti izuzetno koristan u ovoj, ali i drugim mogućim vanrednim situacijama. Osim toga, generalno je korisno da odaberite opciju SMS obaveštenja o stanju na tekućem računu. Na ovaj način, u realnom vremenu možete primetiti prilive na račun i izvršena plaćanja, te tako uvek, pa i u inostranstvu, imati u vidu stanje računa i transakcije plaćanja.

Za više informacija o vrstama kartica i načinima na koje možete da ih koristite posetite platformu ErsteZnali.rs. Platforma je deo besplatnog, nekomercijalnog programa finansijske edukacije građana koji već više od dve godine sprovodi Erste Banka. Program je pokrenut sa ciljem da najšira zajednica, od naših najmlađih sugrađana do odraslih, bolje razume upravljanje svojim finansijama.

Tags
Back to top button