EIB od 2009. godine investirala 10 milijardi evra za Zapadni Balkan – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EIB od 2009. godine investirala 10 milijardi evra za Zapadni Balkan

Od 2009. godine Evropska investiciona banka (EIB) je investirala gotovo 10 milijardi evra za Zapadni Balkan u sve ključne privredne sektore, podržavajući vitalne infrastrukturne projekte i razvoj privatnog sektora.

Kao aktivan učesnik Berlinskog procesa od samog početka, EIB će nastaviti da ulaže u prioritete i daje finansijsku i tehničku podršku strateškim infrastrukturnim projektima i neophodnim zakonodavnim reformama, izjavio je prvi čovek EIB Verner Hojer (Werner Hoyer). EIB će ostati posvećena društveno-ekonomskom razvoju regiona i nastaviti sa direktnom podrškom procesu pridruživanja, istakao je on.

EIB je do danas uložila preko pet milijardi evra u sektor saobraćaja Zapadnog Balkana, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.

Banka je bila i u prvim redovima podrške EU za brži oporavak privreda Zapadnog Balkana od Covid-19, investirajući 1,7 milijardi evra, koliko je najavljeno u okviru inicijative Team Europe u maju 2020. godine. Podrška EIB pomogla je regionu da ublaži neke od neposrednih posledica pandemije, da se brže oporavi i ojača ključne ekonomske sektore – infrastrukturu i male biznise. Tokom 2021. godine banka je povećala finansijsku podršku Zapadnom Balkanu investirajući skoro 600 miliona evra u projekte na regionu.

Banka EU očekuje dobru saradnju sa Evropskom komisijom, kolegama finansijerima i partnerima sa Zapadnog Balkana na sprovođenju Ekonomsko-investicionog plana za region vrednog devet milijardi evra.

„EIB je most na kome se politika Evropske unije susreće sa dobrim projektima. Čvrsto podržavamo posvećenost EU Zapadnom Balkanu i stav da je budućnost regiona u Evropskoj uniji,” rekao je Hojer.

Sa Evropskom komisijom i svojim partnerskim finansijerima, kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), EIB planira da ubrza sprovođenje projekata na terenu kako bi se uverila da će investicije doneti konkretne rezultate građanima i privredi u regionu i ubrzati usaglašavanje sa standardima i pristupanju EU.

EIB je i jedan od suorganizatora Samita o železnici Evropske komisije, koji će se održati u septembru u saradnji sa Transportnom zajednicom i EBRD povodom obeležavanja evropske godine železnice. Samit će stvoriti platformu za diskusiju o regulativi i železničkim projektima iz Ekonomsko-investicionog plana za region, kao i Strategiji održive i pametne mobilnosti.

Kao klimatska banka EU, EIB će aktivno podržavati prelazak na zeleniji, digitalniji i održiviji ekonomski model, kada je u pitanju infrastruktura i razvoj privatnog sektora. Pored investicija u povezivanje regiona i razvoj privatnog sektora, banka će intenzivirati podršku zdravstvu, obrazovanju, životnoj sredini i lokalnom razvoju i podstaći socijalnu inkluziju kroz inovativne instrumente finansiranja i veću tehničku pomoć, kaže se u njenom saopštenju.

Tags
Back to top button