Visa kupuje švedsku bankarsku platformu Tink za 1,8 milijardi evra – Bankar.rs
FinTechINOVACIJEKOMPANIJESVE VESTI

Visa kupuje švedsku bankarsku platformu Tink za 1,8 milijardi evra

Kompanija Visa je objavila da je potpisala sporazum o kupovini stokholmske bankarske platforme Tink za 1,8 milijardi evra.

Visa je prethodno pokušala da kupi Plaid, još jednu fintech kompaniju, ali je dogovor bio blokiran od strane američkog Ministarstva pravde zbog zabrinutosti oko gušenja konkurencije. Tink će nastaviti da posluje kao sopstveni brend i nisu predviđene promene u menadžerskom timu.

Osnovan 2012. godine, Tink pruža brojne finansijske usluge, uključujući digitalna plaćanja, i upravljanje ličnim finansijama, a koriste ga neke od većih kompanija, uključujući ABN AMRO, BNP Paribas Fortis, Nordea, Klarna i SEB.

Akvizicija Tinka podleže uobičajenim regulatornim odobrenjima i uslovima kupovine. Visa će navodno akviziciju finansirati gotovinski i ta transakcija neće imati uticaja na prethodno najavljeni Visa-in program otkupa akcija ili politiku dividendi. Ukoliko se kupovina obavi, činiće treću po veličini akviziciju fintech kompanije koju su podržali evropski VC fondovi.

Visa navodi da je ova akvizicija znak njihove posvećenosti Evropi, kao i da će u saradnji sa Tinkom ubrzati inovacije u evropskom fintech sektoru, istovremeno ulažući u visokokvalifikovane tehnološke poslove u Evropi.

Ovo je posebno važno, imajući u vidu da je ove godine moguća nestašica visokokvalifikovanih IT stručnjaka.

Tags
Back to top button