Goldman Saks: Indija će do 2075. godine biti druga najveća ekonomija sveta – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Goldman Saks: Indija će do 2075. godine biti druga najveća ekonomija sveta

Indija će do 2075. godine biti druga najveća ekonomija sveta i preskočiti Nemačku, Japan i Ameriku, saopštila je investiciona banka Goldman Saks u svojoj najnovijoj prognozi.

Glavni argumenti za ovu procenu su rast indijske populacije, napredak zemlje u oblasti inovacija i tehnologija, veće kapitalne investicije i rastuća produktivnost radnika, navodi se u izveštaju, prenosi Si-En-Bi-Si. Indija ima i veliki procenat ekonomski aktivnog stanovništva koji su u mogućnosti da podržavaju mlađe i starije sugrađane, smatra analitičar Goldman Saksa, Santanu Sengupta. On je istakao da Indija mora da poveća učešće svoje radne snage i tako iskoristi rast broja stanovnika na pravi način.

„To je zaista prilika za Indiju da uspostavi proizvodnih kapaciteta i nastavi rast u sektoru usluga i infrastruktrure”, dodao je Sengupta. Očekuje se da će prihod indijske tehnološke industrije porasti za 223,7 milijardi evra do kraja 2023. godine, prognozira indijsko nevladino trgovinsko udruženju Naskom. Prema izveštaju Goldman Saksa, indijska ekonomija je vođena domaćom tražnjom, za razliku od mnogih ekonomija koje više zavise od izvoza u regionu, pri čemu se do 60 odsto njenog rasta uglavnom pripisuje domaćoj potrošnji i investicijama. Indijski BDP je u prvom kvartalu porastao za 6,1 odsto na godišnjem nivou, a procenjuje se da će ekonomski rast Indije na kraju tekuće godine iznositi 7,2 odsto, prenosi Tanjug.

Politika

Tags
Back to top button