Dolar blizu jednomesečnog maksimuma – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Dolar blizu jednomesečnog maksimuma

Dolar se drži blizu jednomesečnog maksimuma prema korpi valuta.

Investitori pokušavaju da dokuče da li će Federalne rezerve (FED) možda promeniti stav u vezi sa politikom podsticaja nakon nedavnog skoka inflacije u SAD.

Dolarski indeks, koji prati kretanje američke valute prema glavnim rivalima, iznosio je juče 90,499 poena, nakon što je u utorak dostigao jednomesečni maksimum od 90,677 bodova, uprkos mešovitim američkim ekonomskim pokazateljima, izveštava Rojters.

Naime, promet u trgovini na malo u SAD pao je u maju više nego što se očekivalo, dok je podatak za april oštro revidiran naviše, znatno nadmašujući nivo pre pandemije.

Podaci, koji pokazuju zaokret potrošnje sa robe na usluge zbog vakcinacije koja je Amerikancima omogućila da ponovo putuju i bave se drugim aktivnostima, učvrstili su percepciju snažnog ekonomskog oporavka SAD-a.

Istovremeno, prema odvojenim statističkim podacima, inflacija veleprodajnih cena je ubrzala u maju na 6,6 procenata, što je njen najveći rast od novembra 2010.

Tržišni akteri očekuju da će FED uzeti u obzir prve razgovore svojih kreatora politike prilikom procene kada i kojom brzinom da se povuku iz masivnog programa kupovine obveznica pokrenutog 2020. godine.

Ipak, većina investitora smatra da će se američka centralna banka suzdržati od bilo kakvih nagoveštaja da će u bliskoj budućnosti početi da smanjuje obim stimulusa.

Evro se na azijskim tržištima menjao za 1,2129 dolara, što je neznatna promena na dnevnom nivou, nastojeći da se oporavi od prošlonedeljnog pada posle saopštenja Evropske centralne banke da će zadržati snažan obim podsticaja tokom leta.

Jen je bio stabilan prema dolaru na nivou od 110,06 jena za dolar, blizu dvomesečnog minimuma od 110,325 zabeleženog ranije ovog meseca, pošto je Banka Japana ove sedmice produžila neke od svojih mera podrške tokom pandemije.

Britanska funta, koja je u dosadašnjem toku godine beležila snažne performanse, pala je na najniži nivo u poslednjih mesec dana od 1,4035 dolara, uprkos boljim podacima o zaposlenosti od očekivanih. Prema poslednjim raspoloživim podacima sa tržišta, funta se trenutno menja za 1,40885 dolara.

Tags
Back to top button