Li Kećijang: Saradnja Kine i MMF korisna za svet – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Li Kećijang: Saradnja Kine i MMF korisna za svet

U komplikovanoj međunarodnoj i regionalnoj situaciji, stalna prijateljska saradnja Kine sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nije korisna samo za obe strane, već i za međunarodnu zajednicu u celini, za zajedničko suočavanje sa izazovima, rekao je kineski premijer Li Kećijang.

Kako prenosi Sinhua, Li je to rekao tokom telefonskog razgovora sa generalnom direktorkom MMF-a Kristalinom Georgijevom koji je vodio 28. februara. Napominjući da je Kina najveća zemlja u razvoju na svetu i aktivni promoter saradnje Jug-Jug, Li je rekao da je Kina posvećena zatvaranju podele Sever-Jug.

Za rešavanje problema duga zemalja sa niskim prihodima neophodno je učešće svih kreditora, rekao je Li, napominjući da je Kina i dalje spremna da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju pitanja duga relevantnih zemalja u multilateralnom okviru.

Istovremeno, rekao je on, Kina poziva sve strane da rade zajedno i da pravedno podele teret kako bi pomogla zemljama sa niskim prihodima u prevazilaženju ekonomskih izazova i postizanju održivog razvoja.

Prošle godine neočekivani faktori poput pandemije kovid-19 imali su značajan uticaj na kinesku ekonomiju, rekao je Li, napominjući da je vlada reagovala brzo i odlučno, sprovodeći utvrđene politike i mere pre roka i uvodeći paket politika i tekućih mera za stabilizaciju privrede, čime se takođe stabilizuje makroekonomsko tržište.

Tokom godine, u gradovima i mestima Kine otvoreno je više od 12 miliona novih radnih mesta, rekao je Li, dodajući da je, suočen sa visokom globalnom inflacijom, indeks potrošačkih cena porastao za samo dva odsto.

U tri godine od izbijanja kovida-19, Kina je sledila inovativnu makroekonomsku regulativu, fokusirajući se na podsticanje vitalnosti tržišta i društvene kreativnosti kroz mere kao što su smanjenje poreza i naknada, rekao je Li.

Kineska ekonomija je rasla po prosečnoj godišnjoj stopi od 4,5 odsto, više od svetskog proseka. Trenutno se ekonomski rast Kine stabilizuje i oporavlja, sa ogromnim razvojnim potencijalom u budućnosti, rekao je premijer.

Georgijeva je rekla da je kineska ekonomija, koja u poslednje vreme dobro napreduje, doprinela svetskom ekonomskom razvoju i da će i dalje biti glavni pokretač globalnog ekonomskog rasta, dodajući da je MMF značajno povećao očekivanja za ekonomski rast Kine.

Georgijeva je zahvalila Kini na pozitivnom i konstruktivnom stavu, kao i naporima da pomogne zemljama u razvoju u suočavanju sa dužničkom krizom, dodajući da je MMF spreman da ojača koordinaciju i saradnju sa Kinom po ovom pitanju, prenela je Sinhua.

Beta

Tags
Back to top button