Informacija iz Basela katapultirala bitcoin – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Informacija iz Basela katapultirala bitcoin

Bitcoin je u četvrtak skočio više od 13 posto, iznad 38.000 dolara nakon što je predlog Bazelskog odbora bankama dao zeleno svetlo da drže vodeću kriptovalutu i drugu digitalnu imovinu.

Najpopularnija kriptovaluta dostigla je najviših 38.461 američkih dolara tokom ranog poslepodneva, pojačavajući rast koji je započeo još juče.

Bazelski odbor za nadzor banaka, koji postavlja međunarodne bankarske standarde, preporučio je strože kapitalne zahteve za držanje bitcoina od deonica i obveznica.

Odbor je predložio ponder rizika od 1.250% za bitcoin, ether i sve ostale kriptovalute, isključujući stabilne kovanice koje u potpunosti imaju rezerve. To znači da bi banka trebala držati kapital ekvivalentan nominalnoj vrednosti izloženosti bitcoinima.

“Izloženost od 100 dolara dovela bi do ponderisane aktive od 1250 dolara, koja kada se pomnoži sa minimalnim kapitalnim zahtevom od 8% rezultira minimalnim kapitalnim zahtevom od 100 dolara (tj. ista vrednost izvorne izloženosti, jer je 12,5 recipročna 0,08 )“, stoji u predlogu.

Iako je Basel bitcoin kategorizovao kao imovinu s visokim rizikom, tržišna reakcija bitcoina sugeriše da su investitori verovatno očekivali još gore.

Prije informacije iz Basela, bitcoin je već bio u solidnom plusu zahvaljujući odluci El Salvadora koji je postao prva zemlja u svetu koja je uvela bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon što je Kongres u sredu usvojio predlog predsednika Nayiba Bukele o prihvatanju te kriptovalute. Sa 62 od 84 moguća glasa zakonodavci su glasali za donošenje zakona o prihvatanju bitcoina, usprkos bojazni od mogućeg lošeg učinka na program El Salvadora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrednosti od milijardu dolara.

Predsednik Bukele zagovara korištenje bitcoina jer bi, po njegovom mišljenju, to moglo zaštititi devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima. Prema zakonu, kompanije će morati da prihvataju bitcoin kao sredstvo plaćanja za robe i usluge. U toj kripovaluti će biti moguće plaćati i poreze.

Korišćenje bitcoina kao zakonskog sredstva za plaćanje počeće za 90 dana, a kurs bitcoina prema dolaru će odrediti tržište.

(SEEbiz)

Tags
Back to top button