Evropska tržišta deonica postaju atraktivnija od Wall Streeta – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Evropska tržišta deonica postaju atraktivnija od Wall Streeta

I dok su u poslednoj deceniji evropska tržišta deonica zaostajala za rastom indeksa u New Yorku, sada se, uglavnom zahvaljujući paketu Evropskog fonda za oporavak od 750 milijardi evra, predviđa drugačija dinamika.

JPMorgan predviđa da će ovaj veliki paket zaživeti ove godine, što će – s povećanjem stepena vakcinisanosti – naravno dovesti do visokog evropskog ekonomskog rasta, nakon što je poslednje tromesečje donelo pad BDP-a od 0,3% da (to je upola manje od prvih procena). U trenutnoj situaciji očekuje se da će i evropska tržišta deonica imati prednost iz strukturnih razloga, jer sektori koji uživaju natprosečni rast ekonomskog oporavka (poput automobilskog i finansijskog sektora) igraju veću ulogu u Evropi nego na Wall Streetu , gde je gotovo sve tehnološki sektor, koji bi mogao biti ranjiv na veće kamatne stope.

Većina evropskoh kompanija takođe isplaćuje primamljive dividende. Njihovi bilansi su dobri, a to bi moglo dovesti do novog vala spajanja i preuzimanja, s obzirom na još uvijek nisku cenu novca. Tako da Evropa ponovno postaje zanimljiva. Tokom poslednjih deset godina investitori su bili nesigurni kao rezultat niskog ekonomskog rasta, slabog eura, političke neizvesnosti i poteškoća bankarskog sektora. Sada se slika menja. Dok SAD čekaju novi okidač za rast deonica (Dow Jones je juče pao 0,1 posto, na 34.599 bodova), panevropski indeks deonica STOXX 600 postavio je novi rekord na 455 bodova. Ako pogledamo njegovo kretanje u poslednje 52 nedelje, već je udaljeno 35 posto od dna.

Sudbina deonica zavisiće od inflacije. Deutsche Bank upozorava da će to biti sve veći problem koji će uzrokovati neke krize. Prognoza, koja nikako nije u skladu s američkim monetarnim vlastima, kao ni s Wall Streetom (prilično su uvereni da je trenutna inflacija u SAD-u samo privremena), takođe kaže da bi bila velika pogreška podcenjivati ove rizike.

“Posledice kasnog odgovora dovele bi do većih poremećaja ekonomske aktivnosti nego da je Fed reagovao pravovremeno. To je moglo odvesti svet u novu recesiju, a šokove će osetiti uglavnom nova tržišta”, pišu analitičari Deutsche Banka.

(Seebiz.eu)

Tags
Back to top button