Berza je dobila novi hit – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Berza je dobila novi hit

Deo američkih kompanija, koje su usled nesigurnosti koje je donela pandemija obustavile isplatu dividendi, sada opet “časte” deoničare.

Stoga je i poraslo interesovanje investitora za njihovim deonicama.

Kako piše Fajnenšl tajms pozivajući se na podatke EPFR-a, od početka marta ove godine samo u dve nedelje nije zabeležen neto priliv u globalne investicijske fondove koji biraju dividendne deonice.

Samo u sedam dana do prošle srede takvi su fondovi privukli 675 miliona dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

U Americi je taj trend još očigledniji. Dividendni investicijski fondovi iz SAD-a nisu zabeležili nedeljni odliv još od kraja januara. U poslednje tri majske nedelje u takve se fondove svake nedelje slivalo najmanje milijardu dolara.

Nedelju koja se završila 2. juna zaključili su sa 700 miliona dolara dodatnog kapitala. Toni Despirito, jedan od investicijskih direktora u najvećem svetskom društvu za upravljanje investicijskim fondovima BlackRock smatra kako investitori više ne brinu oko novih smanjenja ili obustava isplate dividendi, te opet ulivaju novac u vrednosne papire koje stvaraju tu vrstu prihoda. Prošle godine oko 40 kompanija iz sastava indeksa S&P 500 obustavilo je isplatu dividendi.

Među njima je više od 10-ak najavilo obnovu isplata dobiti deoničarima do kraja maja, pokazuju podaci koje je prikupio Hauard Silverblat, analitičar S&P Dow Jones Indices-a. Što se tiče ostatka godine, Silverblat očekuje da će se dividende kompanija iz sastava S&P-a 500 nastaviti poboljšavati, rastući za 5 odsto tokom 2021. godine.

Poređenja radi, lane su dividende iz spomenutog indeksa porasle tek 0,7 posto. Takva se očekivanja odražavaju i na porast cena takvih deonica.

Tako indeks “dividendnih aristokrata” – deonica 65 kompanija iz S&P-a 500 koje su povećavale dividendu svake godine u poslednjih četvrt veka – beleži ove godine rast od 16,8 posto.

To je više od četiri postotna boda iznad ovogodišnjeg ostvarenja indeksa S&P 500 koji je ojačao 12,4 posto. Štaviše, ovo je prvi put nakon 2018. da su “aristokrate” nadmašile šire tržište. Ovakva dinamika nije iznenađujuća za Loren Gudvin, analitičarku u New York Life Investments-u.

“Kako se privreda oporavlja, tako kompanije koje isplaćuju dividendu prolaze bolje, kako po ceni deonice, tako i iznosu dividende”, kaže Gudvin.

Osim toga, mnoštvo kompanija koje isplaćuju dividendu nalazi se u grupi kompanija iz “cikličnih sektora” za koje se očekuje da će biti veliki dobitnici izlaska iz krize.

Vrednost deonica kompanija iz tih sektora već je dobrano porasla ove godine. Međutim, analitičari smatraju da u nastavku godine te deonice neće zadržati takav tempo rasta cene.

Stoga dividende ostaju glavni izvor prinosa za investitore. Nakon što je uspon deoničkog tržišta uračunao snažan oporavak dobiti, američki analitičari očekuju da sličan scenario sada sledi dividendnim deonicama.

B92

Tags
Back to top button