NBS: Utvrđena lista sistemski značajnih banaka u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Utvrđena lista sistemski značajnih banaka u Srbiji

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je Odluku o utvrđivanju liste sistemski značajnih banaka u Srbiji i stopa zaštitnog sloja kapitala za te banke.

Na listi sistemski značajnih banaka su Intesa, UniCredit, Komercijalna, OTP, Vojvođanska, Rajfajzen, AIK, Erste i Banka Poštanska Štedionica.

Narodna banka Srbije, najmanje jednom godišnje, utvrđuje listu banaka u Srbiji koje su sistemski značajne banke i stope zaštitnog sloja kapitala za te banke.

Kako je objašnjeno na portalu Narodne banke, sistemski značajna banka je banka čije bi pogoršanje finansijskog stanja ili prestanak rada imali ozbiljne negativne posledice na stabilnost finansijskog sistema Srbije.

Zaštitni sloj kapitala za sistemski značajne banke je instrument kojim se od banaka koje se identifikuju kao sistemski značajne za određenu državu zahteva da održavaju dodatni osnovni akcijski kapital.

Odlukom donetom na sednici 7. maja, od banaka koje su identifikovane kao sistemski značajne u Srbiji zahteva se da održavaju dodatni osnovni akcijski kapital u visini od jedan ili dva odsto rizične aktive banke, u zavisnosti od stepena njihove sistemske značajnosti.

Odluka se primenjuje od 30. juna ove godine, objavila je NBS na svom sajtu.

Tags
Back to top button