Povećanje plata i penzija: Prostora ima, uz jedan ključan faktor – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Povećanje plata i penzija: Prostora ima, uz jedan ključan faktor

Da će i ove godine biti doneta odluka o povećanju plata i penzija sada je još izvesnije.

Prekjuče je stigla i zvanična izjava da ima prostora za povišice u javnom sektoru, kao i za naše najstarije građane, a dodatni argument su i novi podaci o privrednom rastu Srbije.

Prema informacijama Blic Biznisa, konkretna odluka o rastu primanja bi trebalo da bude doneta u poslednjem kvartalu godine. Tada će biti poznato i koliko će rasti BDP zemlje i sa kojim privrednim rastom bi trebalo da završimo godinu – i to su parametri koji određuju konačan rast plata i penzija, prenosi B92.

“Krajem prošle godine doneta je odluka o rastu penzija za 5,9 odsto i to je povišica koja je stupila na snagu u januaru ove godine. Osnova rasta bila je švajcarska formula koja znači da se rast penzija usklađuje sa 50 odsto rasta inflacije i 50 odsto rasta zarada. Imajući u vidu da se ove godine oečkuje veći rast BDP, ali veća i inflacija i zarade, to znači da bi trebalo očekivati i veći rast penzija”, kaže Blicov izvor.

Njihov sagovornik dodaje da bi odluka o povišicama mogla da bude donesena u oktobru ili novembru, a da bi povišice trebalo očekivati ili od januara sledeće godine ili s kraja ove godine. Dodaje i da kod penzionera nikako ne treba isključiti mogućnost jednokratne pomoći, što je bila praksa i prethodnih godina.

Nova informacija je i da će rast penzija biti veći nego što je to bilo ove i prethodnih godina.

“Biće još većeg povećanja penzija u narednom periodu. Primanja najstarijih rašće brže nego do sada”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tags
Back to top button