Stan u Srbiji i dalje najbolja investicija: Cene neće padati do kraja godine – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Stan u Srbiji i dalje najbolja investicija: Cene neće padati do kraja godine

Pandemija izazvana koronavirusom trajno je promenila mnoga poslovanja, a poslednji podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da ni tržište nekretnina nije ostalo nepromenjeno. Imajući u vidu okolnosti sa pandemijom i sve češćom pojavom rada od kuće, kupovina poslovnog prostora doživela je drastičan pad, dok je sa druge strane drastično porasla potražnja i kupovina stanova u Srbiji.

Kako raste tražnja za stambenim prostorom tako rastu i cene nekretnina, posebno u novogradnji na atraktivnim lokacijama.  U prilog tome svedoči i podatak da se Beograd našao na četvrtom mestu na listi najskupljih gradova u Evropi po cenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda.

Operativni direktor City Experta Miloš Mitić za Nova.rs ističe da su očekivanja mnogih stručnjaka bila da će tržište doživeti određeni pad u prvoj polovini ove godine, ali da se desilo nešto sasvim suprotno.

„I pored velike ponude stanova, potražnja je još uvek prevazilazi i na taj način održava cenu veoma visoko”, novodi Mitić i dodaje da rast tražnje i rast cena važi za skoro svaki veći grad u Srbiji.

“To su pre svega Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, a najniže cene su u manjim gradovima gde stanovništvo migrira ka nekim većim centrima i gde je tražnja veoma niska, poput Aleksinca, Kuršumlije, Prokuplja“, kaže operativni direktor City Experta.

Mitić ističe da tržište nekretnina u Srbiji za sada pokazuje izuzetnu stabilnost i još uvek uzlazni trend rasta, a da tome doprinosi i činjenica da su kamatne stope na rekordno niskom nivou i da je EURIBOR i dalje u minusu čime su krediti dostupniji građanima.

„Niske kamatne stope i sve pristupačniji krediti banaka značajno su doprineli rastu potražnje za nekretninama. Međutim, činjenica je da je bankarska terminologija za mnoge nerazumljiva, a iza tih termina stoje jako bitne stvari koje utiču na sam iznos rate kredita i onoga što može menjati iznos rate tokom perioda otplate”, kaže Mitić.

Dodaje da se pored nejasne bankarske terminologije, u procesu za dobijanje kredita, kao najveći problem ističe brojna papirologija i dostavljanje velikog broja informacija koje su banci neophodne.

„Zbog problema oko nerazumevanja bankarske terminologije, procedure, neophodne dokumentacije i stresa koji ceo proces kreditiranja stvara, City Expert je nedavno pokrenuo sajt kreditnisavetnik.rs, koji pomaže klijentima da lako i brzo dođu do stana ili najbolje bankarske ponude i to potpuno besplatno“, ističe Mitić.

On dodaje da je prednost ove nove usluge City Experta to što je Kreditni savetnik lični savetnik svakog klijenta, koji će korak po korak sprovesti klijenta, čime se štedi vreme odlaska od banke do banke i štedi se novac jer je usluga besplatna.

„Odluka o kupovini stana se ne donosi preko noći. Potrebno je vreme da odlučite šta želite i da vidite koje su vaše mogućnosti. A kada se odlučimo na taj veliki korak, sama činjenica da ćemo tu želju plaćati narednih 20 ili 30 godina izaziva blokadu. Zbog svega ovoga, jako je važno da u celom procesu imate podršku stručnog lica, koji će objasniti termine i proceduru i tako vam pomoći da se u skladu sa svojim budžetom i svojim željama odlučite za najbolju ponudu”, zaključuje Mitić.

Tags
Back to top button