Koje srpske firme su dobile nove vlasnike? – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Koje srpske firme su dobile nove vlasnike?

Da pandemija koronavirusa drastično utiče na svetski biznis sada može da se vidi i u Srbiji, jer od početka godine svedočimo akvizicijama koje su u danima kada su se pojavljivale bile glavne teme u domaćim medijima. Medijima koji se bave ekonomijom, naravno.

Poslednja koja je mnoge iznenadile je ta da je Nordeus prodat američkoj kompaniji Take-Two Interactive Software za nešto manje od 400 miliona dolara. Javnost i stručnjaci i dalje su rezervisani po pitanju ove akvizicije, jer i dalje ne može da se proceni da li je to dobra suma za ovu kompaniju i šta će ova prodaja doneti ili odneti ovoj kompaniji sa sedištem u Beogradu.

Sve je krenulo poslednjih dana prošle godine kada je NLB grupa završila dug proces preuzimanja Komercijalne banke. Tog 30. decembra slovenačka kompanija u budžet Srbije je uplatila 395 miliona evra čime je bio okončan proces preuzimanja.

Zatim je u februaru Things Solver, inovativna kompanija iz Srbije koja se bavi veštačkom inteligencijom (AI), postala deo međunarodne Asseco SEE Grupe (ASEE). Kompaniju Things Solver 2015. godine osnovala su dva studenta i Big Data entuzijasti, Darko Marjanović i Miloš Milovanović, a sada su deo velike grupacije. Cifra tog pridruživanja nije saopštena.

Visina akvizicije nije saoštena ni kada je u martu objavljeno da je Acıbadem Health Group, svetski poznat lanac bolnica, postao većinski vlasnik Bel Medica, vodeće privatne zdravstvene ustanove u Srbiji. Ali jeste kad su Fortenova grupa i Nomad Foods Limited potpisali kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus., Ledo Čitluk, ali i srpskog Frikoma. Vrednost transakcije iznosi 615 miliona evra.

Takođe u martu Kompanija Coca-Cola HBC Srbija objavila je da je preuzimanjem brenda “Costa Coffee” počela poslovanje u Srbiji i u oblasti prodaje kafe.

Ali u maju je bilo baš interesantno. Prvo je srpska porodična kompanija Termovent, poznata po proizvodnji klima uređaja i tzv. čistih soba i koja postoji već 30 godina, postala deo švajcarske korporacije Arbonia. Zatim je objavljeno da Donesi.com koji je od 2014. godine u vlasništvu nemačke Foodpande, preuzima kompanija Glovo, a onda je kompanija GTC odlučila da proda svoj portfolio poslovnog prostora u Beogradu mađarskom investitoru Indotek Group za 267 miliona evra.

Jun je počeo sa Nordeusom, a čekamo šta će se sve desiti do kraja godine.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button