Dobit hrvatskih banaka 1,1 milijardu kuna – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Dobit hrvatskih banaka 1,1 milijardu kuna

Banke u Hrvatskoj u prvom su tromesečju ove godine poslovale sa dobiti od 1,1 milijarde kuna, što je otprilike isti iznos kao u prva tri meseca prošle godine, objavila je u ponedeljak Hrvatska narodna banka (HNB).

“Poslovanje kreditnih institucija u prvom tromesečju 2021. rezultiralo je sa dobiti u iznosu od 1,1 milijardi kuna, što je gotovo jednako dobiti ostvarenoj u istom tromesečju 2020. Pokazatelji profitabilnosti porasli su u odnosu na njihovu vrednost s kraja 2020. Prinos na imovinu (ROA) povećao se s 0,6 posto na 0,9 posto, a prinos na kapital (ROE) povećao se s 4,4 posto na 6,8 posto”, navodi centralna banka u komentaru kretanja u bankarskom sistemu u prvom tromesečju.

Po podacima iz tablice HNB-a o poslovanju kreditnih institucija, najveću je dobit u prvom tromesečju ove godine imala Zagrebačka banka 416,8 miliona kuna.

Sledi Privredna banka s dobiti od 195,4 miliona kuna, a više od sto miliona kuna dobiti imala je još Erste&Steiermärkische Bank, 179,6 miliona kuna.

Po podacima iz tablice koja je izrađena na temelju podataka koje je centralna banka dobila od samih banaka, četvrta je po visini dobiti OTP banka s iznosom od 84,6 miliona kuna.

Slede tri banke koje su imale dobit veću od 40 miliona kuna – Addiko banka 41,1 milion kuna, Raiffesenbank Austria 40,3 miliona kuna te najveća banka u većinskom državnom vlasništvu – Hrvatska poštanska banka (HPB) s dobiti od 40,3 miliona kuna.

Statistika centralne banke odnosi se na ukupno 23 kreditne institucije, od čega na 20 banaka i tri stambene štedionice (PBZ stambena štedionica, Raiffeisen stambena štedionica i Wüstenrot stambena štedionica).

Od svih kreditnih institucija tek je jedna banka u prvom tromesečju ove godine poslovala s gubitkom – Imex banka s gubitkom nešto većim od tri miliona kuna.

(Poslovni.hr/Hina)

Tags
Back to top button