Uskoro i u Srbiji porez na kriptovalute – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Uskoro i u Srbiji porez na kriptovalute

Zakon o digitalnoj imovini je praktično stupio na snagu u novembru prošle godine, a njegova primena počinje 30. juna ove godine, a zbog koga ćemo na kriptovalute morati da plaćamo i porez na nasledstvo i porez na kapitalnu dobit..

Kako piše Blic, reč je o tome da ukoliko na poklon dobijete bitcoin, etherium ili neku drugu od desetina poznatih kriptovaluta i u Srbiji, morate da platite i porez. Takođe, ukoliko zaradite na kriptovalutama, moraćete da platite i porez na kapitalnu dobit. Ove obaveze predviđene su novim propisima, i to su dodatna oporezivanja o kojima bi građani trebalo da povedu računa.

Govoreći o porezu na nasledstvo ili poklon kriptovaluta u zakonu se navodi da je digitalna imovina uređena i porezima na imovinu tako da se i na nasleđe odnosno poklon kriptovaluta plaća porez. Porez na nasleđe i poklon iznosi 1,5 odsto i 2,5 odsto.

Novina od 30. juna jeste i da se na zaradu na kriptovalute plaća i porez na kapitalnu dobit, i to do 15 odsto. Znači: ako ste kupili kriptovalute za 100 evra i prodali ih za 200, razlika između prodajne i kupovne cene je 100 evra. Porez se plaća samo na zaradu, dakle na 100 evra i reč je o 15 evra poreza.

Na prvi pogled 15 odsto ne deluje puno. Međutim, u slučaju kupovine/prodaje kriptovaluta, razlike u nabavnim i prodajnim cenama su često ogromne, tako da iznos poreza može i te kako da varira u zavisnosti od dobitka koji ste ostvarili, pa će i tih 15 odsto odjednom delovati previše.

Postoje onlajn servisi gde se mogu kupiti i prodati kriptovalute. Takođe, postoje i automati u nekoliko gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica i Inđija) gde se kriptovaluta kupuje i prodaje za keš.

Prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji se primenjuje od 1. aprila 2018., neophodno je da korisnici prođu proceduru verifikacije, slično kao pri otvaranju bankovnog računa.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button