Investicije pogurale rast BDP-a na šest odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Investicije pogurale rast BDP-a na šest odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je juče vest da je Međunarodni monetarni fond promenio projekciju rasta BDP-a Srbije u 2021. godini sa pet na šest odsto.

„Izuzetno sam ponosan najnovijom prognozom, koju sam dobio sinoć oko 22 ili 22.30 sati, da je MMF promenio svoje projekcije za Srbiju. Ranije su govorili da će rast iznositi pet odsto. EK je takođe promenila prognozu i rekla da će biti 5,3 odsto i sada je i MMF promenio na šest odsto“, rekao je Vučić.

Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smatra da je nakon investicija planiranih rebalansom budžeta rast od šest odsto moguć.

„MMF je reviziju projekcije rasta za 2021. godinu radio na osnovu podataka iz januara i februara i poslednjeg kvartala. Rast BDP-a može dostići šest odsto, nakon rebalansa budžeta i planova u vezi investicija. Samo investicije doprinose rastu sa 1,5 poenom plus prateći efekti koje imaju na privredu. Pored toga računa se verovatno i na brži oporavak Evropske unije“, smatra Arsić dodajući da ipak ostaje pitanje kakva će biti poljoprivredna godina, ali i da li će se baš sve planirane investicije realizovati, a posebno izgradnja komunalne infrastrukture.

„Ako već sada nisu spremni projekti i ne započinju se radovi, teško se može stići sve izvesti“, navodi Arsić.

I Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta i dopisni član SANU podseća da je Fiskalni savet već prilagodio i svoju procenu rasta BDP-a za ovu godinu na 5,5 odsto.

„To je posledica investicija iz rebalansa budžeta“, kratko je prokomentarisao Petrović.

I Nebojša Savić, predsednik Saveta guvernera NBS smatra da je glavni razlog revizije procene MMF-a na gore povećanje investicija.

„Građevinarstvo ima najviše efekata na ostatak privrede. To smo videli i krajem 2019. kada je građevinarstvo zabeležilo rast od 35 odsto, a i BDP je takođe zabeležio visok rast“, ocenjuje Savić dodajući da je MMF povećao prognozu i za narednu godinu sa četiri na 4,5 odsto.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button