Zašto se Mask predomislio u vezi bitcoina? – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Zašto se Mask predomislio u vezi bitcoina?

Bilo je potrebno samo tri meseca da se Mask predomisli u vezi bitcoina i mogućnosti da se istim kupe Teslina vozila.

Osnivač Tesle i njen izvršni direktor Ilon Mask objavio je na Twitteru da je kompanija obustavila prihvatanje bitcoina zbog zabrinutosti zbog energije koju računari troše prilikom rudarenja ove virtuelne valute.

“Kriptovaluta je dobra ideja na mnogim nivoima i verujemo da ima perspektivnu budućnost, ali to ne sme previše da košta životnu sredinu. Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva prilikom rudarenja bitcoina i njegovih transakcija, posebno uglja, koji ima najgore emisije štetnih gasova od svih goriva”, objavio je Mask.

Bitcoin je kriptovaluta koju se može “iskopati” na izuzetno moćnim računarima. Oni koji kopaju bitcoine takmiče se jedni s drugima u rešavanju složenih matematičkih zagonetki, ali za taj se proces koristi jako puno električne energije, koja se dobija fosilnim gorivima. Na sceni elektroničkog rudarenja dominiraju Kinezi koji su zaslužni, prema nedavnom istraživanju, za 75% iskopanog bitcoina širom sveta.

Analitičari taj potez vide kao pokušaj Tesle da ublaži zabrinutost investitora koji su usredsređeni na klimatske promene i održivost.

“Pitanja zaštite životne sredine, socijalnog i korporativnog upravljanja (ESG) sada su glavni motiv za mnoge investitore. Tesla, budući da je kompanija koja se fokusira na čistu energiju, možda bi želela da bolje radi u ekološkom području ESG-a”, rekla je za BBC Džulija Li iz kompanije Burman Invest.

„Ali cinici bi mogli sugerisati da je ovo samo još jedan potez Ilona Maska da utiče na tržište kriptovaluta, kao što je to činio u toliko drugih prilika“, dodala je ona.

Ranije ove godine, Tesla je objavio da je u bitcoin uložio 1,5 milijardi dolara, a Mask je često govorio da je plan kompanije da u potpunosti prihvati kriptovalutu. Tesla je kasnije prodao oko 300 miliona dolara svog bitcoin fonda, prihoda koji je u prvom tromesečju dopunio njegovu dobit.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button