Amerikanci spremni za povratak u kancelarije, Evropljani oklevaju – Bankar.rs
ANALIZESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Amerikanci spremni za povratak u kancelarije, Evropljani oklevaju

Banke u Americi i Evropi sasvim različito se odnose prema povratku zaposlenih u kancelarije. Velike američke banke najavljuju povratak na tradicionalni način rada u junu i julu, dok Evropljani oklevaju. To može da svedoči i o promeni navika i nejednakom entuzijazmu kada je reč o kampanjama vakcinacije sa dve strane Atlantika.

Nadahnuti brzinom kojom se sprovodi vakcinacija u SAD njujorške banke JPMorgan Chase i Goldman Sachs žele da što pre vrate sve zaposlene na svoja radna mesta. Izvršni direktor banke JPMorgan Džejmi Dimon (Jamie Dimon), izjavio je da je otkazao sve buduće online sastanke, jer je “s tim gotovo“, prenosi Financial Times.

U obrazloženju takve odluke on je naveo da je od klijenata saznao da je banka izgubila mnoge poslove jer su njeni službenici bili odsutni. Istovremeno, banka Goldman Sachs zatražila je od svojih zaposlenih da se vrate na posao u junu, dok je banka JPMorgan obavestila službenike da će moći da nastave da rade od kuće dva dana tokom nedelje.

Obrazac velikih banaka prihvatile su i američke finansijske kuće, pa je tako Blackstone pozvao svoje zaposlene na “puni povratak“ na posao 7. juna, ne precizirajući da li će im eventualno dozvoliti povremeni rad od kuće, prenosi EFinancialCareers. Kompanija očekuje od svih zaposlenih da budu vakcinisani pre povratka u kancelarije.

Dok američke banke sa entuzijazmom očekuju povratak na stari način rada, evropske, poput Societe Generale, navode da je takva ideja “zastarela“. Shodno tome francuska banka najavila je da će osoblju omogućiti tri dana rada od kuće i posle okončanja pandemije korona virusa. “Zadovoljstrvo nam je što ćemo dozvoliti osoblju da radi od kuće tri dana u nedelji kada se okončaju ograničenja zbog pandemije Covid-19“, saopštilo je rukovodstvo banke.

Slično razmišljaju i u britanskoj multinacionalnoj banci HSBC, u kojoj su odlučili da trajno ukinu 40 odsto radnih mesta u kancelarijama, u cilju smanjenja troškova sedišta. Prema rečima izvršnog direktora banke Noela Kvina (Noel Quinn) on će veći deo vremena ostati da radi od kuće i prepoloviće svoja službena putovanja.

Dok se njujorški deo banke Credit Suisse priprema za povratak zaposlenih, u njihovoj filijali na Kanarskim ostrvima navode da nema potrebe za tim, kao i da neće biti neophodno da zaposleni budu u kancelarijama pet dana u nedelji.

Povratak bankara na posao otvorio je i temu oblačenja, pa se zagovara nošenje garderobe koja će “pokazivati više ličnosti na poslu“. Kako navodi Business Insider, to bi moglo da znači da će tradicionalna tamna muška odela biti zamenjena lanenom, udobnijom i “rastegljivom“ garderobom smelijih boja.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button