Evropa sada ima 117 milijardera više nego pre pandemije – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evropa sada ima 117 milijardera više nego pre pandemije

Evropa trenutno ima čak 628 milijardera, prema Forbesovom popisu milijardera za 2021. godinu, 117 više nego godinu ranije.

Njihovo ukupno bogatstvo broji tri biliona dolara, za trećinu više nego godinu ranije.

Iza ovog podatka krije se činjenica da evropski milijarderi, kao ni milijarderi u ostatku sveta, nisu bili posebno pogođeni koronom, već upravo suprotno, piše Index.

Hrvatski portal Indeks podseća da je broj milijardera na svetu narastao čak 30 odsto, prema godišnjem izveštaju časopisa Forbs – sad ih je 2.755, od čega su 493 novi članovi tog elitnog kluba. Gotovo 90 odsto ih je danas bogatije nego što su bili pre pandemije.

Ukupno bogatstvo milijardera naraslo je za čak osam biliona dolara prošle godine i sad iznosi oko 13 biliona dolara, prema Forbsovom izveštaju.

Najbogatiji čovek na svetu i dalje je osnivač i glavni direktor giganta za onlajn trgovinu Amazon, Džef Bezos. Njegova imovina procenjuje se na 177 milijardi dolara – 64 milijarde više nego lane.

Drugi najbogatiji je Ilon Mask, osnivač, glavni direktor i najveći deoničar (21 odsto) proizvođača električnih automobila Tesla, sada težak 151 milijardu dolara, što je celih 126 milijardi više nego lane.

Treći najbogatiji čovek na svetu i najbogatiji Evropljanin je Francuz Bernar Arno s porodicom, čija korporacija LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton drži oko 70 elitnih brendova kao što su Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy i Hennessy. Bogatstvo Arnoa povećalo se za čak 74 milijarde dolara te sad iznosi 150 milijardi.

Četvrti najbogatiji na svetu i drugi najbogatiji Evropljanin je Španac Amansio Ortega, vlasnik lanca Zara, koji je “težak” 77 milijardi dolara – 22 milijarde više nego 2020. On se nalazi na 11. mestu na Forbsovom popisu najbogatijih.

Odmah iza njega je Francuskinja Fransoa Betenkor Mejers s porodicom, ćerka i naslednica Lilijan Betenkor koja je umrla 2017, a koja je bila ćerka Eugenija Šilera, osnivača kozmetičkog giganta L’Oreal. Ona je ujedno i najbogatija žena na svetu s 73,6 milijardi dolara, što je 24,7 milijardi više nego 2020.

Tags
Back to top button