PKS: Drugo tromesečje prekretnica za privredni oporavak i rast BDP – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

PKS: Drugo tromesečje prekretnica za privredni oporavak i rast BDP

Većina privrednika u Srbiji procenjuje da će drugo tromesečje ove godine biti prekretnica u privrednom oporavku i doprineti planiranom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) između pet i šest odsto, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Očekuje se rast prometa, izvoza, investicija, stabilna ili veća zaposlenost, dok je tražnja na domaćem tržištu i dalje glavni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost proizvodnih kapaciteta, pokazala je aprilska anketa PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata.

Istraživanje je obuhvatilo 1.272 privredna subjekta sa 255.000 radnika, a prošle godine zajedno su dostigli izvoz vredan pet milijardi evra, što je gotovo trećina ukupnog izvoza iz Srbije.

Više od polovine anketiranih očekuje veći promet u drugom kvartalu u odnosu na početak ove godine, a manji promet 11 procenata anketiranih.

Privrednici su optimisti i u pogledu realizacije izvoznih poslova – polovina očekuje rast, a 40 odsto predviđa nepromenjen obim izvoza.

U prva tri meseca 2021. godine investiralo je 44 odsto anketiranih kompanija. U poređenju s realizovanim investicijama u prethodnom kvartalu, 75 odsto firmi je ostvarilo isti ili povećan nivo investicija.

Očekivanja privrednika za drugi kvartal 2021. godine su pozitivna: 90 odsto ispitanika planira isti ili veći obim ulaganja, najviše u opremu.

Analiza PKS ukazuje da se s najvećim investicionim izazovima suočavaju mikro preduzeća, u kojima svega petina ispitanika očekuje rast investiranja, za razliku od srednjih i velikih preduzeća, od kojih polovina najavljuje više ulaganja u drugom kvartalu 2021. godine.

Među anketiranima je 47 procenata reklo da smatra da ima dovoljno sredstava za finansiranje poslovanja, a najviše koriste sopstvena sredstva (80 odsto) i kredite (17 odsto), prenela je PKS.

Od početka godine zaposlenost je stabilna, 85 odsto anketiranih održalo je ili povećalo broj zaposlenih, dok 96 procenata ne planira otpuštanje.

Aprilski izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda o perspektivama svetske privrede, Srbiji procenjuje ovogodišnji rast od pet procenata, podsetila je PKS.

Komora je dodala da, iako većina privrednih delatnosti ima relativno povoljne uslove za oporavak i nastavak rasta, posledice pandemije i dalje trpe uslužni sektor, turizam, ugostiteljstvo, organizacija zabavnih događaja, putnički saobraćaj i mnogi drugi mali biznisi.

Kako je ukazano, ključni izazov ekonomske politike Vlade Srbije ostaje postizanje optimalnog balansa podrške privredi i očuvanja makroekonomske stabilnosti, kao osnove kreditnog rejtinga i poverenja investitora.

„Bez obzira na globalni optimizam i ubrzan proces vakcinacije u SAD i Evropi, epidemiološki rizici su i dalje prisutni, posebno zbog pogoršanja zdravstvenog stanja u Indiji“, navela je PKS.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button