Visa, Mastercard i PayPal dobijaju konkurenciju: Najveće evropske banke prave novi platni servis – Bankar.rs
Platne karticeSLIDERSVE VESTI

Visa, Mastercard i PayPal dobijaju konkurenciju: Najveće evropske banke prave novi platni servis

Više od 30 najvećih evropskih banaka i kartičarskih procesora planira da osnuje platni servis koji će moći konkurisati grupi američkih finansijskih i kartičarskih divova poput Vise, Mastercarda, PayPala i Applea.

Kako piše Financial Times, a prenosi Poslovni dnevnik, grupa je okupljena u Evropsku platnu inicijativu (EPI), a njen predsednik Joakim Šmalc ističe da je ideja stvoriti evropskog platnog diva sposobnog konkurisati američkim kompanijama.

Inicijativa sa sedištem u Briselu trenutno okuplja 40-ak stručnjaka za platni promet i kartičarske transakcije. Započeli su s radom pre devet meseci, a do septembra bi trebali da naprave nacrt panevropskog platnog servisa koji će se moći koristiti za plaćanje u fizičkim i internet trgovinama, plaćanje računa između individualnih potrošača te podizanje gotovine na bankomatima, piše Bonitet.

Među bankama koje su deo ove inicijative nalaze se divovi poput nemačkog Deutsche Banka, francuske BNP Paribas, italijanskog UniCredita, španskog Santandera i holandskog ING-a. Klijenti tih 30 banaka i procesora obave više od polovine svih kartičarskih transakcija u Evropi.

Prema navodima FT-a, projekt ima podršku Evropske komisije i evropskih finansijskih regulatora.

Joakim Šmalc ističe kako je EPI do sada primio više od 30 miliona evra od subjekata koji ga podržavaju. Inače, Šmalc je takođe i član upravnog odbora Nemačkog udruženja štedionica, najveće organizacije nemačkih banaka koje rade s građanstvom. Prva EPI-jeva aplikacija koja će omogućavati elektronsko plaćanje u realnom vremenu između potrošača mogla bi biti lansirana već početkom 2022. godine. Idući platni alati mogli bi slediti u drugom polugodištu, ističe Šmalc.

Tags
Back to top button