Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromesečju – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromesečju

Italijanska banka banka UniCredit izvestila je danas o većim prihodima u prvom tromesečju zahvaljujući naknadama i provizijama i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

Prihod vlasnice Zagrebačke banke porastao je u prvom tromesečju 7,1 posto, na 4,7 milijardi evra.

Naknade i provizije porasle u 4,3 posto, na 1,7 milijardi evra. To je nadoknadilo 12,6-postotni pad kamatnih prihoda, na 2,2 milijarde evra.

Rezultate su poduprli i smanjeni otpisi i rezervacije za nenaplative kredite, na 167 miliona evra, s 1,26 milijardi evra u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Bruto nenaplativi krediti smanjeni su na godišnjoj razini gotovo 40 odsto, na 7,6 milijardi evra. Kada se tome dodaju krediti koji verovatno neće biti otplaćeni i oni rok čijeg je povrata istekao, iznos se penje na 22,4 milijarde evra, a manji je 10 posto nego na početku 2020.

Banka je prvo tromesečje zaključila s neto dobiti od 887 miliona evra. U istom razdoblju prošle godine poslovala je s neto gubitkom od 2,7 milijardi evra.

Novi izvršni direktor Andrea Orcel napomenuo je da će neto prihod od kamata biti slab i u ostatku godine dok bi uticaj kompenzirajućih faktora mogao oslabiti.

“Vezano uz budućnost, trebaće vremena da se poslovanje ponovno pokrene i ojača na prelazu iz razdoblja aktivne zaštite u razdoblje definisano discipliniranim profitabilnim rastom i stvaranjem zdravog organskog kapitala”, naglasio je Orcel u saopštenju.

Banka sada očekuje da joj prihod u ovoj godini biti u skladu s konsenzusom analitičara i iznositi 17,2 milijarde evra, čime je snizila dosadašnju prognozu za 500 miliona evra.

Temeljna neto dobit, bez jednokratnih stavki, trebala bi biti “uglavnom u skladu” s važećom prognozom prema kojoj bi trebala iznositi nešto više od tri milijarde evra.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button