Slovenci u bankama drže 23 milijarde evra – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDepoziti i štednjaEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Slovenci u bankama drže 23 milijarde evra

Sredstva slovenskih domaćinstava na depozitnim računima u bankama povećala su se za više od dve milijarde evra, na rekordnih 23 milijarde evra u pandemiji 2020. u odnosu na prethodnu godinu, objavila je danas Banka Slovenije.

Taj se rast pripisuje se merama na tržištu rada preduzetim tokom epidemije, koje su omogućile povećanje plata, ali i zatvaranje mnogih trgovina, zbog čega veći deo prihoda domaćinstava nije potrošen.

Prošle godine bruto raspoloživi dohodak domaćinstava u Sloveniji povećao se za 3,8 posto ili 1,1 milijardu evra u odnosu na 2019. godinu, javlja agencija STA.

“Iako su domaćinstva raspolagala sa više sredstava, privatna potrošnja u Sloveniji je naglo pala, kao i u svim ostalim članicama evrozone. Razlozi za to uglavnom se odnose na restriktivne mere potrebne za suzbijanje širenja virusa, a delom i na ponašanje predostrožnosti građana “, navodi banka Slovenije.

Budući da su mnoge usluge bile barem delomično ograničene tokom zaključavanja, a nepostojeće prodavnice robe zatvorene, domaćinstva su potrošila oko 2,6 milijardi evra manje nego 2019.

Prema Banci Slovenije, domaćinstva su svoj prihod uglavnom pretvorila u štednju, podižući stopu štednje za gotovo 11,7 bodova na 25 posto.

Centralna banka je prošle godine zabeležila još jedan trend – nešto nižu potražnju za potrošačkim kreditima. Iznos tih kredita koje su odobrile banke i štedionice pao je u Sloveniji prošle godine za 218 miliona evra, navodi STA.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button