Rezultati Fajzera prevazišli sva očekivanja Vol strita – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rezultati Fajzera prevazišli sva očekivanja Vol strita

Poslovni rezultati američke farmaceutske kuće Fajzer za prvi kvartal 2021. prevazišli su sva očekivanja Vol strita.

Kompanija je, osokoljena velikim skokom prodaje vakcine protiv kovida, oštro povećala finansijske projekcije za tekuću godinu.

Njujorški proizvođač lekova i njegov nemački partner u proizvodnji te vakcine, firma Biontek (BioNTek), izvestili su da su u prva tri meseca zabeležili prodaju cepiva u iznosu od 3,46 milijardi dolara, te da sada predviđaju da će u celoj 2021. godini prodaja dostići oko 26 milijardi dolara, a ne oko 15 milijardi dolara, kako su prognozirali ranije, prenosi AP.

Dve kompanije očekuju da uskoro dobiju odobrenje u SAD i EU za davanje vakcine deci uzrasta od 12 do 15 godina, takođe nastavljaju s testiranjima cepiva za druge kategorije pacijenata, a rade i na razvoju novih verzija vakcina koje imaju duži rok trajanja i koje ne zahtevaju ultrahladno skladištenje.

Fajzer je saopštio danas da je njegova neto dobit u prva tri meseca iznosila 4,88 milijardi dolara, ili 86 centi po akciji. To je za preko 1,5 milijardi dolara više nego u prvom tromesečju 2020, kada je globalna pandemija koroavirusa pokrenula uvođenje mera zaključavanja, i kada su posete lekarima i izdavanje recepata za druge lekove dramatično pali.

Prilagođena dobit, isključujući jednokratne stavke, skočila je za 48 procenata na 5,26 milijardi dolara ili na 93 centa po akciji, daleko iznad 79 centi, koliko je očekivano na Vol stritu, prema podacima “Zeks investment riserča”. Ukupni prihodi iznosili su 14,58 milijardi dolara, i takođe znatno premašuju prognoze od 13,49 milijardi dolara.

Iz Fajzera su naveli da je, čak i bez prodaje vakcina, kompanija na putu ostvarenja svog cilja o povećanju prihoda za najmanje 6,0 posto svake godine do 2025.

Prodaja Fajzerovih lekova protiv raka skočila je za 18 odsto, a prodaja lekova koji se daju u bolnicama porasla je za 11 procenata.

Kompanija sada predviđa zaradu za celu godinu u rasponu od 3,55 do 3,65 dolara po akciji, u odnosu na februarsku prognozu od 3,10 do 3,20 dolara po akciji, i očekuje prihod između 70,5 milijardi i 72,5 milijardi dolara, umesto ranije predviđenih 59,4 do 61,4 milijarde.

Fajzer je poručio da ove godine može da proizvede dve milijarde doza vakcina, uključujući 200 miliona doza obećanih SAD do kraja maja.

Na trgovanju pre otvaranja Njujorške berze, akcija Fajzera je porasla za 52 centa na 42,35 dolara, dodaje AP.

Tags
Back to top button