Kreator Ethereuma sada je milijarder – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTELICNE FINANSIJESVE VESTI

Kreator Ethereuma sada je milijarder

Vitalik Buterin, 27-godišnji rusko-kanadski programer, stvorio je Ethereum 2013. godine kada je imao 19 godina. Kriptovaluta je lansirana 2015. godine, a sada Buterin u svom novčaniku drži oko 333.500 etera.

Pomnoži li se to s rekordno visokim eterom od 3.500 dolara koliko je ova krioptovaluta vredila u utorak, dobije se više od 1,1 milijardu dolara.

Cene etera su se više nego učetvorostručile 2021. i porasle su za 375%. Ova kriptovaluta je trenutno druga najveća digitalna valuta po tržišnoj vrednosti – vredi nešto manje od polovine tržišne kapitalizacije bitcoina. Prema CoinMarketCapu, ukupna vrednost čitavog ethereuma u opticaju sada iznosi oko 403 milijarde dolara. Cena jednog etera u utorak je bila 3.482 dolara, piše CNN.

Iako investitori kupuju i prodaju na hiljade različitih kripto valuta – uključujući dogecoin podstaknuti tvitovima Elona Muska – eter i bitcoin čine gotovo dve trećine ukupnog 2,3 milijarde dolara vrednog globalnog kripto tržišta.

Kripto entuzijazam naglo je porastao u aprilu kada je trgovačka platforma Coinbase izašla na berzu po proceni od 86 milijardi dolara. Bitcoin je narastao na rekordno visok nivo, nakon čega je usledio divlji rast od 500% dogecoina, valute koja je stvorena u šali 2013. godine.

Deo porasta vrednosti ethereuma može se pripisati činjenici da je ova kriptovaluta odabir za kupovinu mnogih nezamenjivih tokena ili NFT-ova – digitalnih umetničkih dela i drugih kolekcionarskih predmeta koji se pretvaraju u jedinstvenu, proverljivu imovinu kojom se lako trguje na blockchainu.

Izvor: BiznisInfo.ba

Tags
Back to top button