Banke u Hrvatskoj će firmama naplaćivati držanje evra na računu – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banke u Hrvatskoj će firmama naplaćivati držanje evra na računu

Negativne kamate na novac koji neko ima položen u banci stigle su i u Hrvatsku, zasad ih banke nazivaju naknadama za držanje novca na računima, naplaćuju ih ili će ih početi naplaćivati isključivo pravnim licima i to samo na račune i depozite u evrima.

Da je ta praksa, koja je već neko vreme na snazi u evrozoni, stigla i u Hrvatsku, potvrdila je Novom listu Hrvatska narodna banka, ali nisu otkrili koje su banke posegnule za time i u kojem se rasponu, barem prema podacima koje oni imaju, ta naknada zasad kreće.

Još krajem prošle godine banke su u Hrvatskoj počele da podižu različite naknade klijentima, i firmama i građanima, neke su uvele i nove naknade, a sada na hrvatsko tržište ulazi i negativna kamatna stopa.

„Hrvatska narodna banka upoznata je s namerom pojedinih poslovnih banaka da počnu da naplaćuju naknade za držanje sredstava na računima u evrima korporativnih klijenata. Prema najavama banaka takve bi se naknade obračunavale u postotku od iznosa koji se drži na računu“.

Važno je naglasiti da se obaveštenje koje smo dosada primili odnose isključivo na račune pravnih lica i to u evrima, a ne i na račune fizičkih osoba kao niti na račune u kunama, poručuju iz HNB-a.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button