Zbog novih cena građevinskog materijala promene i na tržištu nekretnina – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Zbog novih cena građevinskog materijala promene i na tržištu nekretnina

Građevinskom materijalu već nekoliko meseci cene rastu. Iako je počelo sa gotovo neprimetnim rastom početkom godine, krajem aprila cene pojedinih građevinskih materijala, kao što su gvožđe, stiropor i vodovodne instalacije, skočile su i duplo. I to bi kako tvrde poznavaoci tržišta, ali i pojedini investitori, cenu kvadrata moglo da digne i do 100 evra.

Stiropor danas košta 80 odsto više nego pre 5 meseci, a čelik je od januara kada je kilogram koštao 90 dinara, došao u aprilu do cene od 151 dinara po kilogramu. Vodovodne instalacije su, kako navode za “Blic” iz jedne vodoinstalaterske radnje u Zemunu samo u posednjih mesec dana poskupele između 15 i 25 odsto. Trenutne procene tržišta građevinskog materijala su takve da će se rast nastaviti i u narednom periodu, piše Blic.

S druge strane, takođe je primetan, ali ne u tolikoj meri, rast cena i građevinskog materijala koji se proizvodi u Srbiji, konkretno crepa, blokova i cigli, ali kako navode sa jednog stovarišta, reč je o sezonskim poskupljenjima koja su očekivana.

Poskupljenje materijala znači i veću cenu izvođača radova, a kako ova poskupljenja nisu trenutna, sve se to odrazilo i na cenu nekretnina.

Mišljenja o konkretnom razlogu poskupljenja građevinskih materijala su različita, a stručnjaci ističu da to može biti ili posledica krize uzrokovane pandemijom korona virusa, ili rastom troškova brodskog transporta robe.

“Dobavljači gotovo svakodnevno najavljuju poskupljenja i reč je o robi iz uvoza, najčešće iz Kine koja je išla i do 40 odsto više, ali i iz Evrope”, kaže jedan beogradski preduzimač.

Kao glavni faktor poskupljenja građevinskog materijala, Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ističe to da je naša država zavisna od uvoza ove robe. Na pitanje znači li to i poskupljenje cene kvadrata, Rodić pak kaže da to zavisi od investitora.

“Pandemija je najviše uticala na cenu građevinskih materijala, ali je poskupela i radna snaga. Ipak, sve je na investitorima. U slučaju da tražnja ostane na ovom nivou ili se poveća, cena kvadrata će proporcionalno ići gore, kaže Rodić za “Blic”.

On je istakao da ljudi generalno misle da je ova situacija trenutna, ali po njegovom mišljenju ona će potrajati i cene neće padati.

“Plašim se da će cene nastaviti da rastu”, zaključuje Rodić.

Kako kaže za “Blic” jedan investitor, konstantan rast cene građevinskog materijala prouzrokovao je rast cene kvadrata nekretnina.

“To nikom ne odgovara, ni kupcima ni nama. Potražnja je i dalje velika, ali u slučaju da potražnja za stanovima padne, mi da bi održali ove cene kvadrata moramo da smanjimo svoj deo zarade”, kaže investitor.

“Za sad, mi poskupljenje materijala uračunavamo u cene kvadrata. U proseku su cene veće oko stotinak evra”, zaključuje on.

Tags
Back to top button