U Srbiji 3.767 blokiranih firmi – 16 % ugostiteljskih – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

U Srbiji 3.767 blokiranih firmi – 16 % ugostiteljskih

U odnosu na ukupan broj aktivnih firmi, u Srbiji je procenat blokiranih firmi 0,77, što je manje nego u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini a tri puta više nego u Sloveniji, podaci su analize bonitetne kuće CompanyWall urađene za portal Biznis.rs.

Poredeći podatke u sektoru ugostiteljstva, navodi se da je 16 procenata svih firmi čiji su računi u Srbiji u blokadi iz te branše, a slede Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, dok je u Sloveniji to devet procenata.

Analiza sa početka aprila pokazala je da je u Sloveniji najveći broj blokiranih u drumskom teretnom saobraćaju i poslovnom savetovanju, u Crnoj Gori u sektoru građevinarstva, dok je u Srbiji, Hrvatskoj i BiH najviše blokiranih u sektoru ugostiteljstva.

Prema podacima CompanyWall-a, ukupan broj blokiranih firmi u Srbiji je 3.767, od čega je u sektoru restorana 381, a među registrovanima za usluge pripremanja i posluživanja hrane – 208 subjekata.

Kako se navodi među odblokiranima je 6.427 privrednih subjekata a tu su po broju na prva tri mesta sektori nespecijalizovane trgovine na veliko, drumskog prevoza tereta i taksi prevoz.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Podgorici Gordana Đurović ocenila je da su u regionu više pogođene privrede koje su servisno orijentisane, gde je turizam okosnica privrednog razvoja.

“Srbija pokazuje najbolju otpornost ekonomije mereno smanjenjem BDP-a od svega jedan odsto u prošloj godini”, komentarisala je ona, prenosi Biznis.rs.

U sektoru trgovine procenat blokiranih u odnosu na broj aktivnih u Srbiji je šest odsto, što je daleko manje nego u Crnoj Gori, a upola više nego u Hrvatskoj i po tri puta više nego u Sloveniji i BiH.Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić istakao je da su, sa izuzetkom Crne Gore, u Srbiji najlošiji pokazatelji odnosa blokiranih prema broju odblokiranih firmi, kao i broj blokiranih firmi u odnosu na BDP.

“To može biti realan pokazatelj stepena efikasnosti mera Vlade Srbije, odnosno da li je državna pomoć zaista došla do onih kojima je bila potrebna, ali i da li je realno očekivati brz privredni oporavak ove i naredne godine”, istakao je Šoškić za Biznis.rs.

Prema podacima Unije poslodavaca Srbije, u regionu funkcioniše približno 340.000 firmi od čega je 95 procenata ukupno učešće mikro, malih i srednjih preduzeća.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković ističe da je državna pomoć firmama i građanima zaključno sa “trećim paketom” dostigla oko 20 odsto BDP-a, ali naglašava da ona ima karakter “uregentne reakcije”.

“Ona predstavlja gašenje požara. Međutim, kad god da kriza prođe, biće potrebno da se privreda ponovo pokrene, a preduzeća su već iscrpljena nižim prihodima, nelikvidnošću, pa i gubljenjem tržišta i partnera”, istakao je Drobnjaković.

Tags
Back to top button