FED zadržao kamatne stope blizu nule – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

FED zadržao kamatne stope blizu nule

Centralna banka SAD zadržala je kratkoročne kamatne stope na nepromenjenom nivou blizu nule, kao i program kupovine obveznica od najmanje 120 milijardi dolara mesečno.

Šema kupovine obveznica ima za cilj da podrži ekonomiju koja od početka 2021. beleži snažan rast, kao i da podupre funkcionisanje tržišta u vreme kada se kamate na 30-godišnje hipoteke još uvek kreću oko 3 procenta.

Uprkos konstataciji o ekonomskoj snazi i rastu inflacije, mada privremenom, Savezni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji odlučuje o monetarnoj politici, jednoglasno je zauzeo stav da ništa ne menja u svom pristupu i ne nagoveštava da će se stvari uskoro promeniti, izveštava CNBC.

Predsednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel rekao je da je oporavak neujednačen i daleko od završetka. Iako je primetio da bi inflatorni pritisci mogli da se pojačaju narednih meseci, smatra da će to jednokratno povećanje cena verovatno imati samo prolazne efekte na inflaciju.

Pauel je dodao da još uvek nije vreme da se razgovara o smanjenju mera prilagođavanja, uključujući i politiku kupovine obveznice. “Potrebno je da prođe još neko vreme dok ne vidimo znatniji napredak”, rekao je on.

Uprkos ovim umirujućim porukama, akcije na Vol Stritu su klizile naniže tokom Pauelove konferencije za novinare nakon sastanka.

U saopštenju sa sednice FOMC-a napominje se da su napori na suzbijanju pandemije kovid-19 pomogli jačanju ekonomije, ali da treba učiniti još više.

Zahvaljujući napretku vakcinacije i snažnoj podršci politike, “pokazatelji ekonomske aktivnosti i zapošljavanja su ojačali”, navodi Komitet.

Sektori koje je pandemija najviše pogodila su i dalje slabi, ali pokazuju poboljšanje, dodaje se. FOMC je ponovio da će ekonomski napredak u velikoj meri zavisiti od toka pandemije. Broj dnevnih slučajeva zaraze je značajno opao, jer se u SAD vakciniše blizu tri miliona ljudi dnevno.

Aktuelna kriza javnog zdravlja i dalje vrši pritisak na ekonomiju, a rizici po ekonomske izglede traju, upozorava se u saopštenju.

Američko Ministarstvo trgovine bi trebalo danas da objavi preliminarne pokazatelje o rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2021, za koji analitičari predviđaju da će iznositi 6,5 odsto. Većina ekonomista, uključujući i one u FED-u, procenjuje da će 2021. biti za SAD najbolja ekonomska godina najmanje od 1984.

Inflacija je u usponu, pri čemu su potrošačke cene u martu porasle za 2,6 procenata, što je najbrži međugodišnji rast od avgusta 2018. godine.

Na tržištu kapitala se trenutno petogodišnja stopa inflacije procenjuje na oko 2,5 odsto, u odnosu na pre godinu dana kada je vrednovana na najnižem nivou od 0,8 odsto.

FED za sada nije zabrinut za inflaciju, prenosi CNBC.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button