Fond od 750 milijardi evra šansa veka za Evropu – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Fond od 750 milijardi evra šansa veka za Evropu

Plan Evropske unije za oporavak od pandemije i za zeleniju i digitalniju ekonomiju, vredan 750 milijardi evra, predstavlja šansu veka za dvadesetsedmočlani blok, izjavila je danas predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

U video poruci, objavljenoj neposredno uoči zajedničke prezentacije nacionalnih planova oporavka Francuske i Nemačke o tome kako će potrošiti svoj deo EU sredstava, fon der Lajen je rekla da će EK osigurati da ti višegodišnji programi ispune očekivanja, prenosi Rojters.

“Želimo da izgradimo zelenu Evropu, koja čuva našu klimu i našu životnu sredinu i koja omogućava stvaranje održivih radnih mesta. Želimo da investiramo u digitalnu Evropu, inovativnu i konkurentnu na globalnim tržištima, i želimo otpornu Evropu, spremniju za suočavanje sa budućim krizama”, istakla je ona.

Naglasila je da za izgradnju takve Unije raspolažu sredstvima od 750 milijardi evra.

“Ovo je prilika veka za Evropu. Istinski istorijski trenutak”, rekla je fon der Lajen.

Italija je u ponedeljak predstavila svoj plan za oporavak vredan više milijardi evra za prestojavanje ekonomije, putem investicijai reformi, pri čemu je premijer Mario Dragi poručio poslanicima je to ključ za budući boljitak zemlje nakon razornih ekonomskih posledica od koronavirusa.

Francuska i Nemačka, koje su u maju 2020. godine pokrenule inicijativu o formiranju posebnog fonda EU za oporavak od pandemije, zajedno će predstaviti svoje planove kasnije danas.

Svih 27 zemalja članica EU trebalo bi da do 30. aprila predstave svoje planove o tome kako će do 2026. godine potrošiti milijarde evra koje će dobiti iz fonda, koji se finansira zajedničkim zaduživanjem na međunarodnom tržištu, ali je vrlo verovatno da će polovina zemalja svoje programe samo poslati u maju.

Planom oporavka EU zahteva se od vlada da potroše 37 posto novca koji dobiju na smanjenje emisije CO2 u svojim ekonomijama i 20 procenata na digitalizaciju, na primer kroz unapređenje računarske pismenosti ili izgradnju Internet mreža velikih brzina.

Komisija ima dva meseca od trenutka kada dobije nacionalne planove da proveri da li oni ispunjavaju tražene kriterijume.

Ministri finansija EU imaju zatim još mesec dana da izvrše sopstvenu procenu, pre nego što zemlja koja je podnela zahtev dobije prvu gotovinsku uplatu iz Fonda.

Svaka zemlja EU može da dobije avansno 13 odsto od svog udela, kada šema bude odobrena. Međutim, da bi bilo kakav novac bio isplaćen, 27 nacionalnih parlamenata EU prvo moraju da ratifikuju zakon kojim se povećava nivo nacionalnih garancija za budžet EU, koji je krajnji jemac za zajedničko zaduživanje. Do sada je zakon ratifikovalo 18 članica EU.

Tags

Check Also

Close
Back to top button