Bezbrižno na more uz polisu koja je skuplja i do 50 odsto – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Bezbrižno na more uz polisu koja je skuplja i do 50 odsto

Sezona letnjih odmora se bliži, a građani Srbije uveliko prate informacije o tome gde će ovog leta moći na more. Ipak, uz radost što se situacija sa pandemijom popravlja i što sve više zemalja otvara vrata za naše turiste, mnogi su oprezni i pitaju se kako će izgledati samo putovanje i šta da rade ako se zaraze na letovanju.

Neke zemlje, poput Grčke, odlučile su da država pokriva troškove u slučaju lečenja od kovida, ali samo ako gosti imaju polisu putnog zdravstvenog osiguranja. Ako nisu osigurani, turisti sami snose troškove povratka u zemlju i eventualnog smeštaja od izlaska iz bolnice do povratka.

Većina osiguravajućih kuća u Srbiji nudi dodatno osiguranje za slučajeve infekcije koronom, pošto su sva stanja koja imaju epidemijski ili pandemijski karakter inače isklјučena iz standardnih putničkih osiguranja, prenosi Blic.

Važno je naglasiti da putničko zdravstveno osiguranje obavezno mora biti zaključeno pre početka putovanja, odnosno neophodno je to da putnik još nije napustio Republiku Srbiju.

Takozvano dodatno “pokriće Covid-19”, koje nude osiguravajuće kuće, uglavnom obuhvata troškove neophodnih medicinskih pregleda ovlašćenog lekara i medicinski opravdano testiranje u slučaju ispoljavanja simptoma infekcije korona virusom, radi dijagnostifikovanja i pružanja hitne medicinske pomoći.

Takođe, podrazumeva i nabavku lekova u vanbolničkom lečenju za slučaj potvrđene infekcije, kao i bolničko lečenje i repatrijaciju, odnosno povratak u zemlju.

U najvećem broju osiguravanja, pokrićem Covid-19 nisu obuhvaćeni troškovi preventivnog testiranja na korona virus, kao ni troškovi boravka u karantinskoj izolaciji.

Iz osiguravajućih kuća navode da prihvatanje dodatne vrste rizika (od korona virusa) u osiguravajuće pokriće svakako povlači za sobom i višu cenu osiguranja. Ako je, u okviru ugovorenog nivoa osiguravajućeg pokrića, ugovoreno i dodatno pokriće za osigurane slučajeve infekcije koronavirusom, premija osiguranja se kod nekih kuća uvećava za 50 odsto.

Na primer, cena polise osiguranja za četvoročlanu porodicu tokom 10 dana letovanja u Grčkoj, Hrvatskoj ili Crnoj Gori, sa pokrićem Covid-19, kreće se između 5.200 dinara i 10.500 dinara, u zavisnosti od nivoa paketa koji odabere osiguranik. Ukoliko odaberu polisu bez dodatnog pokrića za korona virus, cena se kreće između 3.500 i 7.000 dinara.

Ako putujete sami, cena polise za desetodnevno letovanje sa Covid pokrićem kreće se od 1.900 do 4.200 dinara, a bez ovog dodatka košta između 1.200 i 2.800 dinara.

Neke osiguravajuće kuće imaju starosno ograničenje, pa se po polisi putničkog zdravstvenog osiguranja mogu osigurati lica do navršenih 85 godina. Kao godine života osiguranika uzimaju se godine na početku ugovorenog perioda osiguranja.

Što se tiče trudnica, uglavnom ne postoje ograničenja u pogledu godina osiguranica, niti u pogledu perioda trudnoće, ali je obaveza osiguravača isklјučena za medicinske kontrole tokom trudnoće, kao i za troškove u vezi sa trudnoćom i porođajem, izuzev u slučaju ozbilјnih komplikacija koje ugrožavaju život majke i/ili deteta.

Tags
Back to top button